Vågar du prata om det? Vågar du fråga?

Böcker, Samarbeten, Tänkvärt

Idag tänkte jag ta upp ett väldigt viktigt ämne med er, så förbered er på ett långt inlägg även om jag idag endast kommer nudda vid ytan! Nu under bokrean köpte jag ”En vacker dag lämnar jag honom” och det tog inte många timmar innan jag hade läst ut den. Det var verkligen en bok som berörde mig djupt och jag känner att det är viktigt för mig att uppmärksamma den!

Boken är en sann berättelse om författaren, Maria Blomqvists, liv. Ett liv där det onormala har blivit normalt. Där gränsen mellan kärlek och förtvivlan och rädsla inte är långt ifrån varandra. Det är en historia om hur det är att leva i en relation med en man som är våldsam. Om att tappa greppet om sig själv och om svårigheten att inse att den enda vägen ut är att lämna honom. Det är också en bok som visar på svårigheten för människorna i ens omgivning att greppa händelserna.

[inte mina bilder]

Vad är våld i nära relationer? Med det menar man att man lever i ett förhållande som präglas om psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt våld. Det kan vara att ens pojkvän använder ord som hora, subba och på olika sätt trycker ner en verbalt. Det kan vara rent fysiskt våld som slag och sparkar. Eller så kan det vara sexuellt våld där han tvingar sig på dig, tvingar dig till saker du inte vill. Men det kan också handla om att du som barn växer upp och ser hur din pappa är våldsam mot din mamma. Majoriteten av de som utsätts för våld i nära relationer är kvinnor. Därför kommer jag i detta inlägg referera den våldsutsatta till kvinnor. Det är dock värt att poängtera att även män är utsatta och att det då framförallt handlar och psykiskt våld!
 
Tyvärr är våld i nära relationer så mycket vanligare än vi tror! Man kan räkna med att var tredje kvinna i världen någon gång under livet utsätts för fysiskt eller sexuellt våld [källa]. Det innebär alltså att ställer du dig på gatan och räknar antal kvinnor som passerar räcker det med att räkna till tre så har du stött på någon som är utsatt. Det är sjuka siffror…

Men hur mycket pratar vi om våld i nära relationer egentligen? Hur mycket vet vi om det? Jag tror på att vi måste prata mer om vad våldet innebär och gör för alla inblandade. Det absolut viktigaste att komma ihåg är att våldet alltid är en ensidig handling och att ansvaret ligger på våldsutövaren! Vad han än säger så är inte DU orsaken bakom våldet. Du får honom inte att bli våldsam! Du förtjänar inte att bli utsatt för våld! Ansvaret ligger på honom! Det är också viktigt att komma ihåg att blir du utsatt för våld är den enda lösningen att lämna honom! Det är lätt att tänka att våldet bara är en engångshändelse, att det inte kommer hända igen eller att det hade kunnat vara värre. Men sanningen är den att det händer inte bara en gång, oftast upprepas det om och om igen.
 
[inte mina bilder]

Som person som står utanför är det också viktigt att våga fråga vid den minsta misstanke om våld! Fråga ”hur är det egentligen?” eller ”är du utsatt för våld i din relation?”. Visa att du finns där och att din kompis kan berätta för dig om det är något som händer! Våld i nära relationer är verkligen en stor familjehemlighet som man inte pratar om utanför hemmets väggar. Man skäms för det som händer eller tror inte på att någon skulle lyssna och ta en på allvar. I många fall kan det vara så att den våldsamma partnern har varit så kontrollerande att man helt har tappat kontakten med både familj och vänner. Man kanske inte har någon att anförtro sig till då. Så även om du är en nära vän, familjemedlem, arbetskollega, chef, läkare eller egentligen vem som helst - FRÅGA! Den där lilla frågan kan göra så stor skillnad. Det kan vara den frågan som får en att berätta om ens en smula av allt man har varit med om. Men ta inte på dig vatten över huvudet och agera terapeut. Visa att du finns där och uppmana personen att söka hjälp. Oftast bär denna person med sig så djupa sår att hon kan behöva professionell hjälp. Huvudsaken är att du vågar bryta tystnaden utan att lägga skuld och skam på kvinnan! Det är lätt att säga "det är bara att lämna honom", med det är väldigt mycket svårare att verkligen göra det. Så tänk på det!

 
Vill ni veta mer? Jag har som jag skrev i början av inlägget bara nuddat vid ytan. Det för att detta inlägg inte skulle bli längre än det redan är. Jag har till exempel inte ens nämt hur våld påverkar barnen som bevittnat det... Jag kan dock starkt rekommendera er att gå in och läsa på >> Våld mot Nära <<. Det är en fantastiskt bra hemsida där du verkligen kan få så mycket information. Både om du själv är våldsutsatt, närstående eller är den som utför våldet. Hemsidan har en ”panikknapp” som gör att du snabbt kan lämna hemsidan och dölja besöket. För dig som bor i Norrbotten finns det också där en samlad lista på var du kan få hjälp.

[Sony A5100]

I samband med detta inlägg har jag också fått äran att lotta ut hela tre upplagor av ”En vacker dag lämnar jag honom” i samarbete med bokförlaget bakom boken! Jag rekommenderar er verkligen att läsa denna bok då den verkligen är fantastiskt och visar en sådan äkta och upplysande bild av hur det är att leva med våld i nära relationer. Vare sig ni själva har någon slags anknytning till våld i nära relationer eller inte så tror jag att alla borde få bättre insikt i vad det innebär. Allt ni behöver göra för att vara med i utlottningen är att kommentera att ni vill vara med! Jag kommer presentera vinnarna på söndagkväll! (Ange gärna din mejladress eller blogg så att det blir lättare för mig att kontakta dig)
 
 
Slutligen vill jag avsluta detta inlägg med att fråga er hur är det egentligen? Har ni varit eller är ni utsatta för våld i nära relationer? Detta lilla formulär här under är helt anonymt. Ni kan svara där om ni vill. Eller låta bli. Ni får också gärna dela med er om era tankar i kommentarerna eller mejla mig [fannyfredrica.blogg@hotmail.com].
Ni är fantastiska personer som förtjänar det bästa i livet, vad som än händer, kom ihåg det! <3
 
 
Skapad med SurveyMesh
JoJo

så himla bra och viktigt inlägg!!

sv; det verkar vara många som har svårt att förstå att one direction inte finns mer. :P jag bryr mig inte alls om jag ska vara ärlig för det är inget band jag gillar. haha!

Svar: Vad kul att du tycker det! :)
Fanny EdfastNemo

Oavsett vad det är (psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld) så finns det egentligen inga ord för hur hemskt det är. Bara vetskapen att det finns så många män och kvinnor som dagligen får stå ut med hur deras partner beter sig ger mig magknip.
Att få höra "Men bara lämna honom" eller som i vissa fall hos männen att man ska "Tuffa till sig"... det funkar liksom inte så enkelt.
Kärlek och relationer ska vara något fint. Inte att man ska vara den andres marionett docka eller slagpåse för den delen. Och trotts att det är så vanligt så är det ändå väldigt nertystat...

Jag är glad över att du tog dig tid att skriva detta. Väldigt bra skrivet och jag är gärna med på utlottningen av boken

Svar: Kan inte annat än hålla med dig! Tror att det är så viktigt att vi pratar om det, försöker sätta ord på allt även om det är så hemskt!
Vad glad jag blir att du gillade inlägget och vad kul att du vill läsa boken! :D
Fanny EdfastAmanda Jönsson

Gu vilket viktigt och bra inlägg!

Svar: Tack så mycket!
Fanny EdfastLinn Strömberg

Fyfan vad bra av dig att skriva det här! Så himla viktigt!

jag är gärna med i utlottningen, för detta verkar vara en sjukt bra och viktig bok!

Svar: Tack så jättemycket! Jag tycker också att det är viktigt, ju mer vi pratar om det desto mer kommer vi kunna få förståelse för det och hjälpa dessa personer!
Fanny EdfastMALIN

Otroligt bra och viktigt inlägg! Såååå bra att du lyfter fram detta ämnet! Kram

Svar: Tack så mycket, vad kul att du tycker det!
Fanny EdfastIDA-FOTO

Bra skrivet! Jag är lätt med :D

Svar: Tack!
Fanny EdfastNetti Starby

Jättebra inlägg och bra skrivet! Kram

Svar: Tack så mycket!
Fanny EdfastAmanda

Jag skulle så gärna vilja vinna denna boken, den verkar vara helt fantastisk. Hade blivit så glad! Kram

Svar: Den är verkligen det! Kul att du vill vara med! :)
Fanny EdfastSkogsraah

Väldigt bra inlägg! Jag var med om psykisk misshandel i min förra relation.

Svar: Vad tråkigt att höra! Men så bra att du har tagit dig ur den relationen! <3
Fanny Edfast


Stina

Bra skrivet Fanny! Jag vill vara med!!

Svar: Tack, vad kul!
Fanny EdfastSofia

Bra skrivet!! Jag är gärna med i utlottningen!

Svar: Tack!
Fanny EdfastNICOLE

Fy så hemskt, såntdär man aldrig kan tänka sig in i. Har tack o lov inte upplevt det / sett det i omgivningen.

Svar: Nej verkligen inte!
Fanny EdfastJulia

Verkar så bra!
sv: Ja verkligen! kram

Svar: Det är den!
Fanny EdfastPrietha

Så bra att du uppmärksammar det!

Svar: Vad kul att du tycker det! Jag tror att vi alla borde uppmärksamma det!
Fanny Edfast


Pernilla

Jag är gärna med i utlottningen! :)

Svar: Så roligt! :)
Fanny Edfast


Sigrid

Så viktigt och tänkvärt inlägg Fanny! Och väldigt bra skrivet. Mer sånt här!! Du har verkligen förmågan att belysa ett viktigt ämne på ett bra sätt. <3

Svar: Tack underbara du, får ta och skriva mer liknande inlägg då! <3
Fanny EdfastAmanda

Så viktigt ämne! Har haft en väldigt nära vän som jag under flera år fick se hur hon "stod ut" och vägrade lämna sin kille trots att han bröt ned henne både fysiskt och psykiskt. Det var hemskt att se hur hon förändrades och blev som ett skal av den glada tjej hon en gång var. Man försökte hjälpa men hon ville inte bli hjälpt. Tillslut insåg hon, med hjälp av hennes föräldrar som är poliser, och lämnade honom. Men det var ingen lätt process, flera år av rättegångar och att behöva möta honom igen, trots konstanta hot. Usch, fyfan att det finns såna vidriga människor!! Ska absolut läsa boken, tack för tipset!Amanda

Så viktigt ämne! Har haft en väldigt nära vän som jag under flera år fick se hur hon "stod ut" och vägrade lämna sin kille trots att han bröt ned henne både fysiskt och psykiskt. Det var hemskt att se hur hon förändrades och blev som ett skal av den glada tjej hon en gång var. Man försökte hjälpa men hon ville inte bli hjälpt. Tillslut insåg hon, med hjälp av hennes föräldrar som är poliser, och lämnade honom. Men det var ingen lätt process, flera år av rättegångar och att behöva möta honom igen, trots konstanta hot. Usch, fyfan att det finns såna vidriga människor!! Ska absolut läsa boken, tack för tipset!Amanda

Så viktigt ämne! Har haft en väldigt nära vän som jag under flera år fick se hur hon "stod ut" och vägrade lämna sin kille trots att han bröt ned henne både fysiskt och psykiskt. Det var hemskt att se hur hon förändrades och blev som ett skal av den glada tjej hon en gång var. Man försökte hjälpa men hon ville inte bli hjälpt. Tillslut insåg hon, med hjälp av hennes föräldrar som är poliser, och lämnade honom. Men det var ingen lätt process, flera år av rättegångar och att behöva möta honom igen, trots konstanta hot. Usch, fyfan att det finns såna vidriga människor!! Ska absolut läsa boken, tack för tipset!

Svar: Åh, så tråkigt att höra! Det är svårt det där när man försöker hjälpa men ingenting fungerar. Tur att hon lyckades lämna honom till slut dock! <3
Fanny EdfastFrida

Bra inlägg, har själv dålig erfarenhet så den boken måste jag läsa :)

Svar: Tack så mycket, då tycker jag absolut att du ska läsa boken! :) Vill du vara med i utlottningen?
Fanny Edfast


Linnéa

Oj vad bra skrivet!! Viktigt att uppmärksamma våld i nära relationer då det är så himla vanligt, men så ovanligt att prata om.. Skulle gärna vilja vara med i utlottningen också, boken verkar riktigt bra!

Svar: Tack så jättemycket! Det är verkligen så! :/ Vad kul att du vill vara med!
Fanny EdfastSofia

Bra skrivet Fanny!! Jag är gärna med i utlottningen!

Svar: Tack så mycket!
Fanny EdfastAndrea

Jättebra och viktigt inlägg!

Svar: Tack så mycket!
Fanny EdfastSKRIVDIVAN

Grymt inlägg! Det är många som blir utsatta som inte heller förstår att de blir utsatta, som du skriver "när det onormala har blivit normalt". Om det alltid har funnits våld i ens närhet (från barndomen) är det många som fortsätter att dras till våld i vuxen ålder för att det är vad man är van vid och känner igen. Psykisk misshandel och mer mer subtilt våld är typiska exempel men minst lika förgörande för den som blir utsatt.

Svar: Tack! Ja det är väldigt sant det du skriver. En anledning till varför det är så viktigt för barn att få hjälp är just för att barnen ska kunna få ett "normalt" vuxenliv och inte då också leva med våld! Att bryta våldscirkeln alltså.
Fanny EdfastAnnica

Jag vill vara med :P

Svar: Vad kul! :D
Fanny Edfast


M.S

En vacker dag lämnar jag honom........det är kanske det jag gör.......Boken kanske är vägen ut..........

Svar: Det ÄR det du gör! Varje dag är en vacker dag, du måste bara lära dig att se det vackra <3
Fanny Edfast


Sara

Jag vill vara med!

Svar: Vad kul! :D
Fanny EdfastCarola L

Åh, jag är med och vill vinna :-)

Svar: Så roligt att du vill vara med! :)
Fanny EdfastJulia Müller-Sandvik

Jag vill gärna vara med :)

Svar: Vad kul!
Fanny EdfastJoJo

jag är med och tävlar! :)

Svar: Så roligt! :D
Fanny EdfastBeatrice

Jag är gärna med! Tycker detta är så viktigt och måste uppmärksammas mer i samhället! Kram :)

Svar: Kan inte göra annat än att hålla med! :D
Fanny Edfast


Nina

Deltar gärna! Ju mer vi pratar och läser om våldet, desto bättre! Mvh Nina

Svar: Vad kul att du säger det! Det är så viktigt!
Fanny Edfast


Anonym

Jag är gärna med!

Svar: Vad kul! :D
Fanny EdfastAmanda

Jag är gärna med i tävlingen om boken! :)

Svar: Kul! :D
Fanny Edfast


Anna Malin R

Jag vill självklart vara med i utlottningen av dessa böcker! Håller tummarna och önskar dig en fortsatt fin helg!

Svar: Vad kul! Tack detsamma! :)
Fanny Edfast


Fia

Så bra av dig att "ta" i det här ämnet, viktigt som 17! Jag vill gärna vinna ett ex.

Svar: Vad kul att du känner så!
Fanny Edfast


Berit Bengtsson

Tyvärr ett alltför aktuellt ämne - vill gärna läsa boken!

Svar: Det är verkligen det! Vad kul!
Fanny EdfastFrida

Ja jag vill gärna vara med i utlottningen :)

Svar: Så roligt!
Fanny EdfastE.Brockman

Åh jag är gärna med! :)
Våld i relationer är så hemskt och gör ofta väldigt många blinda för vad de faktiskt utsätts för. Jag hoppas det minskar med våld i relationer dagligen, kunde jag göra den skillnaden så skulle jag försöka!

Svar: Ja verkligen, håller med dig till 100%! Det är en väldigt bra början att prata om det, skriv om det på din blogg! All uppmärksamhet mot våldet kan göra skillnad! :D
Fanny Edfastmadabouttea.se

Den här boken hade nog varit en stor hjälp när jag själv befann mig i en våldsam relation. Har för vana eller ovana kanske man ska säga att dras till trasiga människor och människor som inte gör mig väl :(

Jag vill gärna vara med i utlottningen!

Svar: Åh, men att du har insett att du dras till dessa människor är ju ett väldigt bra steg till att faktiskt tänka annorlunda! Det gäller bara att komma ihåg hur illa det kan gå och att du förtjänar bättre! Det är en väldigt fin bok!
Fanny Edfast


Belinda

Hej, bra inlägg! Jag är gärna med och deltar i tävlingen. Vill gärna kunna göra skillnad om jag ser våld i min närhet eller på jobbet. Jobbar i en stor organisation och tror att jag faktiskt skulle kunna göra skillnad för flera med bättre "redskap i ryggsäcken".

Svar: Vad kul att du känner så! Det är verkligen så viktigt just att ha fler redskap! Man kan aldrig få för lite kunskap och metoder när det kommer till människor då vi alla är unika!
Fanny EdfastKORT INFORMATION:
Design och foto:
» Jag har gjort min design själv
» Jag redigerar mina bilder i Camera raw och Photoshop CS6
» Läs om min kamerautrustning HÄR


Övrigt:
» Du kan alltid mejla mig om det är något, svarar så fort jag kan! -> fannyfredrica.blogg@hotmail.com
» Snälla, läs inlägget innan du frågar vad jag har gjort idag osv.
» Kommentera snällt! Både mot mig och andra som har kommenterat!


Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (syns ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0