Diakonia och diakoniaaktivister

Diakonia, Tänkvärt

Vissa av er kanske vet att jag är Diakoniaaktivist då jag lite förstrött brukar nämna Diakonia då och då i mina inlägg.
Två uppkommande fråga är dock ”vad är Diakonia?” och ”vad innebär det att vara diakoniaaktivist?”.
Jag har dock aldrig gett er något riktigt svar på det utan har mer eller mindre bara skjutit upp det.
Men jag tänkte ge er en liten förklaring nu!
 
Om ni inte orkar läsa hela inlägget kan jag rekomendera att se videoklippen lite längre ner i inlägget istället!
 
 
Om Diakonia:
Diakonia är en biståndsorganisation som arbetar i över 30 länder runt om i världen. Fokuset ligger i första hand på långsiktigt bistånd och att jobba med de strukturer som finns i lander. Det gör Diakonia genom att gå in och stötta partnerorganisationer i de länder de är verksamma för att de själva ska kunna ta sig ut ur fattigdom och förtryck. Det av anledningen att Diakonia tror på att det är invånarna i landet som själva vet bäst vad som behövs göras i landet.

Diakonia arbetar med fem temaområden - mänskliga rättigheter, demokrati, social och ekonomisk rättvisa, jämställdhet samt konflikt och rättvisa - och stöttar drygt 400 lokala organisationer som arbetar med dessa frågor i sina hemländer. Dessa eldsjälar har verkligen förvandlat sin ilska till drivkraft och har uppnått så mycket, även om mycket arbete fortfarande finns kvar att göra. Till exempel har vi Ghada Abdel Raof som jobbar mot kvinlig könsstympning i Egypten.

Jag valde att engagera mig för Diakonia just för vad organisationen står för. På träffen vi hade i måndags gjorde diakonias jämställdhets rådgivare, Jenny, en liknelse om en läckande vattenkran. Om andra organisationer försöker fånga upp vattnet i en stor skål försöker Diakonia hitta problemet bakom, och stänga av kranen. Detta är något jag tror väldigt starkt på!

- vill ni veta mer om Diakonia kan ni trycka här -

En video om Diakonia & en video om att vara aktivist

Om diakoniaaktivister:
Känner du att du vill vara med och göra en förändring i världen kan att bli diakoniaaktivist vara något för dig. Just nu finns det fyra grupper där jag själv är med i Stockholmsgruppen (det är också superenkelt att starta nya grupper)! De flesta grupperna träffas en gång varannan vecka och består av framförallt studenter. Många har någon anknytning till kyrkan men det finns många som inte alls är troende också. Det är alltså inget "krav" att vara kristen utan det spelar ingen roll vilken religion man tillhör, eller inte tillhör.

Vad gör då diakoniaaktivister? Vi arbetar framförallt med att sprida information och få människor i Sverige att uppmärksamma och ställa krav på till exempel våra politiker. Det kan vi exempelvis göra genom olika kampanjer. 2014 hade vi en kampanj om skatteflykt - om ni har dålig koll på vad skatteflykt är rekommenderar jag er att se detta youtube-klipp som beskriver det väldigt bra! Då var jag och några andra i aktivistgruppen ute i klasser på gymnasiet och berättade vad skatteflykt innebär plus att jag uppmanade de att skriva på en namninsamling (som den gång var i form av ett spel) som vi sedan överlämnade till regeringen. Jag fick också chansen att fråga Jan Björklund [L] om skatteflykt där hans svar ungefär blev ”jag måste tyvärr säga att jag inte är insatt i det ämnet”. Detta, att våra politiker inte ens vet var det handlar om är en väldigt viktig anledning till varför vi måste prata om dessa ämnen! Pratar man med människor i andra länder säger de att det vi i Sverige kan göra är att påverka politiken, för då vi påverkar politiker och människor i Sverige så märks det också där!

Varför bli just diakoniaaktivist? Förutom allt bra Diakonia står för så är det verkligen sjukt kul att vara diakoniaaktivist! Förutom att jag får känna att jag gör skillnad och får träffa så intressanta människor så lär jag mig väldigt mycket! Varje termin har vi så kallade aktivisthelger (ska på en imorgon, jippi!!) där vi träffas från alla aktivistgrupper, lär oss om nya saker, får ta del om framtida kampanjer och så mycket mer. Man brukar vara så sjukt motiverad och peppad efter dessa helger! Nästan så att det känns som att man kan förändra hela världen, haha! Förutom dessa träffar är vi varje sommar ut på festivaler runt om i landet där vi pratar om Diakonia och våra kampanjer.

Att vara diakoniaaktivist ska heller inte kosta någonting! Det arbete vi som aktivister gör är så viktigt och det ska inte spela någon roll vad man har för ekonomi om man ska kunna vara med eller inte. Därför står Diakonia för till exempel mat och boende vid behov under aktivisthelgerna!

- vill ni veta mer om diakoniaaktivister kan ni trycka här -
 
[Bild från Diakonia]

Var hittar du Diakonia?
Om ni tänker på det så kommer ni se att Diakonia kommer dyka upp och synas mer och mer. Bland annat är det inte allt för ovanligt att se anställda på Diakonia på nyheterna. Diakonia finns också på ett antal olika sociala medier:

Hemsidan
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram @diakonia_sweden
Diakoniaaktivisters instagram: @diakoniaaktivister

Jag hoppas att ni blev lite klokare av detta inlägg och att ni känner att ni vill vara med och göra skillnad! Har ni några frågor så är ni så välkomna att fråga!
Har ni hört talas om Diakonia tidigare?
Elin

Intressant! :) heja er!!
Tycker att det är jättebra att man får säga sitt och kanske få göra världen en del bättre :)

Svar: Tack, kul att du tycker det! :D Jag håller med!
Fanny EdfastElin

Sv; Tyvärr bor jag i Värmland.. :( men det skulle absolut varit jättekul annars :D haha ibland önskar man att man bodde i Stockholm var nära till allt å alla! Tack för tipset fina du! <3

Svar: Det var ju typiskt ;)
Fanny EdfastTea Rajkovic

Bra och intressant att läsa, aldrig hört om det!
SV: ja cancern är helt borta och jag mår bra :)

Svar: Vad kul att du tycker det! Så bra! :D
Fanny EdfastErika

Intressant.. har aldrig hört talas om det, men låter ju så bra!

Svar: Det är verkligen en superbra organisation, men det är få privatpersoner som har hört talas om den tyvärr! :/
Fanny EdfastLinda

Aldrig hört talas om ,men det verkar som om man vill förändra världen och göra den till ett bättre ställe för alla, och det är ju inte fel även om vi tyvärr aldrig kommer att komma dit på grund av överpopulation i vissa delar av världen och ekonomin och all fattigdom =(
Det med att ställa krav på våra politiker det behövs för jag vill inte påstå att dom gör ngt särkilt bra jobb!
Aktivist ordet har en negativ klang dessvärre, med tanke på visa incidenter som hänt. But Keep up the good work, vi behöver fler som engagerar sig! Jag är också engagerad, skänker pengar osv.
Ja till apptipsen då, earn´d it är kanon! Likaså de andra apparna med;)

Svar: Absolut! Det är väldigt tråkigt att just "aktivist" har fått en negativ klang, det är egentligen väldigt få aktivister som gör något olagligt men det är ändå bara dessa som syns i media... Det är verkligen asbra att du engagerar dig! Världen behöver människor som gör det på olika sätt. Vissa som sprider kunskap, ifrågasätter eller som skänker pengar! :D Jag fick lära mig igår att om Diakonia får endast 50kr kan vi ge ett barn i ett flyktingläger i Libanon 3 måltider, dessutom brukar Sida gå in och ge 9 kr för varje krona Diakonia samlar in så vips har dessa 50kr förvandlas till mat i en hel månad! Det är fantastiskt! :D
Fanny EdfastDays by Johanna

Jätte intressant inlägg. :)

Ja, det är kul med många sponsorer till bloggträffen

Svar: Vad kul att du tycker det :)
Fanny Edfastfanny

oj se där.. Läst igenom hela blogginlägget och lärt mig nytt så här på fredagkvällen. Det behövs fler som vill ändra samhället och bidra till en bättre värld!!

Svar: Så roligt att du gjorde det! :D Det gör det verkligen!
Fanny EdfastSara Ekman

Hade aldrig hört talas om det innan :)

Svar: Är faktiskt få som har det!
Fanny EdfastAmanda

Väldigt intressant inlägg, har faktiskt aldrig hört talas om det tidigare! :)

Svar: Så kul att du tycker det!
Fanny Edfastlinah

himla bra!

Svar: Ja verkligen! :D
Fanny EdfastFrida

Vad intressant, aldrig hört talas om det :)

Svar: Vad roligt att du tycker det, är faktiskt få som har hört talas om Diakonia tyvärr :/
Fanny EdfastLinah

Sv: nä, det är en konstnär som heter peniel enchill som gjort bilden :)

Svar: Okej!
Fanny EdfastJulia

Såå intressant!
sv: Ja verkligen så skönt! kram

Svar: Det är jätteintressant!
Fanny Edfast


Anonym

Väldigt fint arbete och behövligt! Kram! :)

Svar: Tack, det är verkligen det!
Fanny EdfastA M

Spännande, har aldrig hört talats om detta! :D

Svar: Okej, då har du lärt dig något nytt idag! :D
Fanny EdfastErica

Vad spännande att läsa om! Jag hade hört om Diakonia innan, men det var ganska längesen och kan liksom inte påstå att jag visste direkt mycket egentligen. Men låter verkligen som en bra grej att vara involverad i. :)

Svar: Okej, ja det är verkligen en jättebra organisation att vara aktiv i! :D
Fanny EdfastSara

Intressant inlägg! Jag har inte hört om det förut, men det är ett viktigt och bra arbete ni gör! :)

Svar: Tack, jag kan inte annat än hålla med om att det är viktigt :D
Fanny EdfastAmanda Jona [SPONTAN]

Jag har aldrig hört talas om det innan så tack så hemskt mycket för detta inlägg!

Svar: Inget att tacka för! Är tyvärr väldigt få privatpersoner som vet något om Diakonia trots att organisationen hamnar inom de tio största biståndsorganisationerna i Sverige! :/
Fanny EdfastKORT INFORMATION:
Design och foto:
» Jag har gjort min design själv
» Jag redigerar mina bilder i Camera raw och Photoshop CS6
» Läs om min kamerautrustning HÄR


Övrigt:
» Du kan alltid mejla mig om det är något, svarar så fort jag kan! -> fannyfredrica.blogg@hotmail.com
» Snälla, läs inlägget innan du frågar vad jag har gjort idag osv.
» Kommentera snällt! Både mot mig och andra som har kommenterat!


Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (syns ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0