Liten nyhet...

Diakonia, Vardagligt

Idag har varit en underbar dag på alla sätt och vis.
Men det absolut bästa, och det jag inte valde att avsölja här om dagen, är att jag idag har skrivit ett anställningsavtal med Diakonia! Fantastiska, underbara bästa DIAKONIA! Skulle kunna hoppa av glädje. Diakonia är verkligen min drömarbetsplats och är så glad att jag nu har fått chansen att få en större inblick i organisationen som anställd, och inte bara som aktivist! Jag kommer jobba som extra resurs på givarservice, så ska bli jättespännande!

31 saker ni kanske inte visste om mig...

Om mig

 Eftersom det har kommit så många nya läsare sedan jag tog upp bloggandet igen, och då så många skrev att de ville ha lite mer personliga inlägg i bloggundersökningen, så tänkte jag att det kunde vara roligt med en liten lista.
 
Därför tänkte jag här dela med mig av... 
1. Jag är väldigt stolt över mitt mellannamn Fredrica för att det är mina föräldrars ship name. Min pappa heter Fredrik och min mamma Erica vilket gör Fredrica till en blandning av deras namn!
 
 
2. Jag är 172 cm lång.
 
3. Jag började spela piano när jag var kanske 6-7 år men gick över till att endast spela gitarr när jag började högstadiet. Idag kan jag dock vissa dagar sakna att spela piano.

4. Jag är inte alls speciellt tävlingsinriktad.
 
5. Jag har tränat simning i över tre år men slutade då det blev för allvarligt med en massa tävlingar och det slutade bli roligt.
 
6. Jag har ett födelsedagsmärke under foten.
 
7. Jag är helt galen i frystorkade jordgubbar! Skulle kunna föräta mig på det och bakad sötpotatis just nu!
 
 
8. En av mina bästa kompisar, Sara, har jag känt enda sedan dagis.
 
9. Jag har extremt känslig hud och reagerar på det mesta smink och hudprodukter! Sjukt jobbigt!
 
10. Jag är vig som ett kylskåp... det vill säga inte vig alls!
 
11. Jag har gått i Cheerleading, men jaaa… jag slutade av anledningen över ;)
 
12. Jag följer/har sett klart över sjuttio serier (nej, jag har inget liv…)
 
13. Jag är riktigt bra på Othello, få av mina kompisar vill spela med mig längre…
 
14. Jag tyckte in om svamp eller räkor innan jag träffade Daniel men lärde mig att äta det med honom för att han älskar det och jag var för artig. Nu älskar jag det!
 
15. Jag är väldigt dålig på att berätta om jag verkligen känner mig sårad och ledsen, jag håller det hellre för mig själv och låssas som ingenting. Vilket inte är något positivt! Hade varit bättre om jag bara hade kunnat berätta vad det är som tynger mig.
 
16. Däremot så tar jag inte lätt åt mig utan blir oftast bara sårad om det är någon nära mig.
 
 
17. Jag är en nörd/geek.
 
18. Troja är en av mina favoritfilmer, har sett den varje dag i en hel vecka under en regnig sommar ute i stugan.
 
19. När jag var liten var favoritleken Lord of the Rings eller Star Wars. Jag lärde mig därför både att fäktas och skjuta pilbåge.
 
20. Jag blev mobbad under delar av högstadiet.
 
21. När jag blev sur när jag var liten gick jag alltid ifrån mina föräldrar tills jag lugnat ner mig. Så en gång när vi hade bråkat försvann jag så pass länge att mina föräldrar verkligen blev oroliga då de kunde inte hitta mig någonstans. Tillslut hörde de dock någon som snarkade i garaget och hittade mig sovandes i bilbarnstolen som stod där med en filt över mig så att ingen skulle se mig. Jag hade varit så sur att jag gömt mig men jag hann bli så trött innan de hittade mig att jag somnade.
 
22. Jag är väldigt klumpig/klantig av mig, är inte ovanligt att jag till exempel tappar saker haha!
 
23. Jag tar verkligen mycket hellre mörkchoklad över mjölkchoklad.
 
24. Jag bestämde mig redan i 7an-8an att jag skulle bli socionom.
 
25. Jag har en dålig ovana av att klösa på nagelbanden...
 
26. Jag tycker att jag ändå är en ganska bra kock, men jag kan inte tillaga blodpudding..! Försökte när jag var yngre och efter att ha misslyckats gång på gång har jag gett upp att ens försöka. I och för sig är inte blodpudding gott så det gör ingenting! ;)
 
 
27. Mitt fotointresse växte fram år 2007. Då fotade jag med en liten digitalkamera fram till 2010 då jag äntligen hade sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa mig min första systemkamera vilket blev en Nikon D3000. 2012 bytte jag upp mig till min nuvarande kamera, Nikon D7000.
 
28. En sommar gick jag runt med en massa färgglada armband (se bilden) så när jag sedan tog av mig alla hade jag i princip en decimeter runt handlederna där jag var mycket vitare än resterande armar.
 
29. Min och Daniels första dejt var på Ormberget i Luleå en mörk vinterkväll. Hans bil har ett glastak så han tog med mig upp dit och fällde bak sätena så vi låg och tittade på stjärnorna genom taket och bara pratade.
 
30. Jag kan hela team-sången till The Big Bang Theory, och då menar jag inte endast delen de spelar i serien utan hela låten!
 
31. Jag är en riktig hönsmamma! Jag vill ha koll på att alla i gruppen är med!
 
Hur många av sakerna visste ni sedan tidigare?
Känner ni igen er själv i någon av punkterna?

Plugga med huvudvärk

Vardagligt

 
Här är det bara plugg och en massa koppar té som gäller för mig idag!
Jag har varit på en föreläsning om utvecklingspsykologi på förmiddagen och sen jag kom hem har jag suttit och pluggat. Med undantag för lite pauser för att göra mer té och svara på mejl det vill säga. Har tyvärr varit en väldigt jobbig dag att behöva plugga. Har i princip gått runt med huvudvärk hela dagen, men kommer ha en sån full vecka så finns inte så mycket mer att göra än att bita ihop och försöka kämpa sig igenom plugget ändå! 
 
Har ni också en massa plugg idag?
 

Yuca Frita

Matbilder, Vardagligt

Något av det bästa med att vara tillsammans med någon från ett annat land är all ny mat man får smaka!
Detta är en av mina favoriter - Yuca Frita!  Blev ett perfekt avslut på dagen med en kopp te och detta! Mums!

Intensiva veckor framför mig

Vardagligt

 
Nu var jag hemma i Stockholm igen. 
Blev en lång dag i bilen igår med men det gick ändå väldigt bra, kändes som att det tog längre tid när vi skulle upp! Fick det i alla fall inte direkt lugnt nu när jag har kommit hem, utan har två riktigt intensiva veckor framför mig i skolan. Plus en väldigt rolig nyhet som jag tyvärr inte kommer dela med mig av förrän allt är helt klart. ;) 
 
Men nu har jag precis kommit hem efter att ha suttit i skolan och pluggat. Vi håller på med en fallanalys av boken Svinalängorna. Det är riktigt intressant så problemet är bara att försöka begränsa analysen till max fem sidor... Men det ska nog gå bra! Nu ska bara vila en liten stund och sen så ska jag iväg och träna för att rensa tankarna. Borde försöka sätta mig med analysen ikväll men jag känner mig själv och inser att det nog inte kommer hända... 
 
Hur har eran måndag varit? 

Ett sent glad påsk till er!

Vardagligt

Jag har verkligen varit dålig på att uppdatera under påsken då jag har tillbringat största delen ute i stugan utan internet. Har heller inte velat sitta framför datorn eller haft något intresse för att skriva något men så tycker jag att det ska få vara ibland! Har i alla fall haft en väldig bra påsk! 
Lördagen tillbringades ute i solen tillsammans med min familj, Daniel och hans bröder samt min farmor och farfar. Vi hade verkligen en toppen dag! Pappa hade ordnat en liten femkamp för oss där vi körde bröderna mot systrarna.
 
Grenarna var: skidstafett, backhoppning med trickskidor, skidskytte utan skidor och gevär, madrassåkning och slalom med trickskidor. Tyvärr var det bara de tre först nämnda grenarna som vi kunde utföra. Men vi hade fruktansvärt kul! De två första bilderna är David och Daniel då de försökte sig på backhoppningen. Har en hel del roliga bilder och videor därifrån! Om vi säger så, det gick inte så bra för någon av oss. ;)
Efter en heldag utomhus dukade vi upp påskmiddag för hela högen. Var verkligen gott och vi var så där lagomt mätta efteråt. Resten av kvällen spenderades med att spela Risk. Var första gången jag spelade det men det var roligt. Tyvärr tog det bara lite väl lång tid för min smak och klockan hann bli så mycket att jag höll på att somna där i slutet.
 
Men det har verkligen varit en kanonhelg på alla sätt och vis! Idag var jag och Wilma ut på äventyr med skidorna och var borta i cirka två och en halv timme på jakt efter en örnnäste. Vi hade sjukt kul men var helt slut i ungefär hela kroppen efter det. Om vi är vänner på snapchat (fannyfredrica) kan ni se lite av vårt äventyr på my story. Nu är jag dock hemma i Luleå igen och sitter i soffan och tittar på film med Wilma. Är så skönt att bara ta det lugnt efter en aktiv helg!
 
Hur har eran påsk varit?
 

Vitt så långt ögat ser

Vardagligt

 
Gårdagen tillbringades verkligen i princip bara i bilen. Hann med ett gympass på morgonen men sen var det inte många steg jag tog under eftermiddagen. Men allting gick bra och vi kom fram till Luleå ungefär halv elva. Efter det somnade jag på en gång. 
 
Men i morse satte jag mig åter igen i bilen och nu är jag ute i stugan och har jag påskledigt på riktigt! Vi har bara stugan cirka 40 minuter utanför Luleå så blev dock en liten kortare bilresa idag. Är verkligen så mysigt att vara här ute med familjen. På förmiddagen spände jag och Wilma fast längdskidorna och tog en tur på isen där vi mötte pappa och Maja som satt och pimplade. Men det var verkligen ljust ute idag, även om inte solen sken. Var verkligen vitt, vitt och ännu lite ner vitt. Man fick verkligen kisa! Men skönt var det! Resten av dagen ska vi nog bara mysa på. Se någon film eller spela lite kort! Perfekt!

Minst sagt en tröttsam dag

Matbilder, Vardagligt

 
Idag har verkligen varit en lång dag efter får få timmars sömn.
Jag hade föreläsning precis hela dagen idag. Åkte till skolan kl 7:15 och var hemma tio timmar senare... Det var i alla fall två väldigt intressanta föreläsningar i psykologi vi hade, så det kändes ändå som att det var värt det. När jag kom hem var jag dock så trött i huvudet efter alla nya begrepp att jag i princip somnade på soffan. Men nu har jag gjort mig lite kvällsmat och ska bara äta den och sen gå och lägga mig. Kommer nog kännas som en lika lång dag imorgon också, men då kommer det inte vara tio timmar i skolan, utan tio timmar i bilen som gäller istället.
 
Hur har eran dag varit?

Recept på nyttig glass

Recept, Träning & Hälsa

Jag fick önskemål om att dela med mig av lite recept på nice cream som jag brukar göra av all min frysta banan. Jag har tyvärr inte exakta mått på allt utan höftar lite och går efter smaken. Ett plus med det är att man för provsmaka ofta ;)
Hur som helst, här har ni två olika recept:
 
Denna är perfekt om man är sugen på choklad. Dadlarna i ger en lite seg, kolaliknande smak vilket passar perfekt till chokladen.
 
Ingredienser:
2 frysta bananer
Kakao
Torkade dadlar
Rostade hasselnötter (eller andra nötter)
Kokosmjölk
 
Instruktioner:
Mixa/blanda allting i en matberedare. Tillsätt lite vätska åt gången till önskad konsistens.
 
 
Detta är Daniels absoluta favorit! Väldigt fräsh smak och passar perfekt till efterrätt.
Går jättebra att toppa med tex hackad vitchoklad eller nötter för att lyxa till det lite.
 
Ingredienser:
1-2 frysta bananer
Fryst bär eller frukt: tex jordgubbar + mango, blåbär
Lite agave sirap
En nypa vaniljpulver
Ev. Kokosmjölk
Ev. 1 dl grekisk yoghurt (kan uteslutas för en lite mer sorbet liknande glass)
 
Instruktioner:
Mixa/blanda allting i en matberedare. Tillsätt lite vätska åt gången till önskad konsistens.
 
För mer likt sorbet: Uteslut grekisk yoghurt och släng in den i frysen en stund.
För mer likt mjukglass: Tillsätt grekisk yoghurt och ät på en gång.
Spara

En lugn stund

Djur & Natur, Vardagligt

Idag är min sista dag i Luleå för denna gång. Kommer dock bara vara i Stockholm imorgon innan jag åker tillbaka hit. Så blir inte direkt många timmar till jag återigen är här. Idag har också varit den första dagen sen jag kom hit som jag bara har varit hemma utan att ha något planerat. Det innebar bland annat att dagen började med ytterligare en mysig frukost med min syster samt att vi har hunnit sitta ett bra tag framför pianot och spelat tillsammans. Så mysigt! För övrigt har jag också haft en videointervju för sommarjobbet som Adeccos koncernchef under dagen. Tyckte det gick lite si så där, men man vet ju aldrig. Hoppas att det gick bra ändå! 
 
Nu har jag några timmar kvar här som jag ska spendera med min familj. Hur har eran dag varit?

En dag av prat

Vardagligt

Shit alltså vilka fullsatta dagar jag har nu när jag är hemma! Är sååå mycket jag vill hinna med att det känns som att jag inte har en lugn stund! Men ja, jag gissar att det blir så när man flyttar...
 
Idag började jag i alla fall dagen med att träffa William. Vi två är till och från väldigt dåliga på att höras av och exempelvis prata i telefon nu när vi inte kan ses så ofta, så det är alltid lika kul att ses! Så klart fick det bli våran klassiska sysselsättning (med undantag från att nörda) nämligen att gå en promenad! Vi har verkligen haft superfint väder ut idag och är alltid lika trevligt att ta en promenad och bara få prata!
 
 
Efter att ha ätit lunch med William och hans flickvän åkte jag iväg och besökte Sigrid i Älvsbyn. Jag hade lovat henne tiramisú så vi mumsade och pratade på. Måste också tillägga att nej, vi åt inte upp hela formen, utan det man ser på bilden var det som var kvar av tiramisún när jag tog med den. Tyvärr hade andra ätit av den tidigare! ;) Efter det bestämde vi oss för att ge oss ut på lite äventyr vilket började med att klätter tur på hal snö!
 
 
Målet var detta! Var verkligen en fantastiskt fin utsikt och solen värmde på. Så det var kort och gott, helt underbart! Tänk att man har den turen att ha så fantasiska vänner som man kan göra så enkla saker med som att bara vara ute och kunna prata om precis allt med! Inga krav, inga måsten, inget spel. Man kan bara vara. Vara sig själv och inte behöva bry sig om vad man säger då personen inte kommer dömma. Det är verkligen helt underbart! Mina vänner är helt enkelt de bästa!
 
Nu är jag dock jättetrött och har planerat att bara ligga i sängen och mysa framför en film med Wilma resten av kvällen. Kommer verkligen bli det perfekta avslutet på en dag som denna!
 
Hur har eran dag varit?
 

Proud to be a geek!

Om mig, Tänkvärt

I am a geek! Då var det sagt! Jag är också väldigt stolt över att vara en nörd! Är inte du?
Detta inlägg är tillängnade till alla andra nördar där ute men också ett inlägg för att visa varför man ska vara stolt över att vara en nörd!
Och varför man vill ha nördar som kompisar!
 
Men först och främst kanske vi ska börja med att bena ut skillnaden mellan engelskans "nerd" och "geek" då detta brukar förvirra många.
 
Kort definition: (läs mer? -> källa)
Nerds: är smarta men har oftast inte något socialliv, är blyga och tillbringar helst tiden med att studera
Geeks: är besatta av vissa saker och lägger mycket tid på dessa intressen. Är sociala men umgås helst med andra geeks
 
I svenskan har vi bara ett uttryck, nämligen nörd. Min erfarenhet är dock att man ofta kan var både och så att det ändå inte är någon stor skillnad mellan nerd och geek. Därför kanske det inte spelar så stor roll att vi i svenskan bara har ett ord! Däremot känner jag mer igen mig själv i geeks, även om jag också gillar att studera är jag inte nördig på det sättet att jag sätter plugget först alla gånger.
Varför vill man då vara kompisar med nördar/geeks? Jo...
 
 
1. Aldrig en tråkig stund
Det är seriöst omöjligt att ha en tråkig stund, åtminstone om du är på samma nivå själv. Det finns alltid något som får en geek att hoppa av glädje. Dessutom så hjälper punkten under.
 
2. Geeks är kreativa och har fantasi!
Att sitta och fundera på hur sina favoritkaraktärer skulle vara om de var i ett annat sammanhang och långa diskussioner där fantasin och kreativiteten målar upp en massa olika senarion är inte alls ovanligt för geeks. Det gör att var man än är så finns det alltid något att roa sig med!
 
3. Geeks är äkta!
Vadå bry sig om vad andra tycker? Geeks är sig själv i alla lägen. Det spelar ingen roll om andra tittar konstigt för vad andra tycker är inte det viktiga. Geeks är genuina helt enkelt!
 
4. Det är lätt att köpa presenter till geeks!
Det behöver inte vara något stort och dyrt. Vad som helst relaterat till deras besatthet kommer göra de gladare än något annat!
 
5. Geeks är smarta!
Behöver du hjälp med skolan? Eller kanske med datorn? En geek kan oftast hjälpa dig, eller har någon i sitt umgängskrets som kan hjälpa!
 
6. Geeks är passionerade!
Det handlar inte om att göra saker och ting halvhjärtat. Det är allt eller inget. Älskar man något så gör man det av hela sitt hjärta!
 
7. Geeks är förstående
Det spelar ingen roll vad för konstiga saker du är besatt av. En geek förstår det för hen har själv sina konstiga sidor! ;)
 
Fick denna i födelsedagspresent av min kompis William nu när jag fyllde 20 år!! Älskar den!!
 
En nackdel med geeks är dock att det kan vara väldigt svårt att komma in i en grupp geeks om du inte har samma tankesätt och förstår dem. Utifrån kan nördiga grupper ofta ses som väldigt "konstiga" och där väldigt mycket handlar om "inside jokes". Men när du väl har kommit in i en sån grupp är det inte en tråkig stund!
 
De flesta av mina kompisar, i alla fall i Luleå, är lika nördiga (om inte värre) än mig! Under min gymnasietid var vi ett gäng tjejer där vi alla var nördar. Det gjorde att min gymnasietid var så fruktansvärt rolig. Det fanns verkligen inte en tråkig minut för vi hittade alltid något att skratta åt! Jag tror dock att resten av klassen och lärarna tyckte vi var helt knäppa. Men det gjorde inte så mycket! Vi hade faktiskt en gång då två lärare frågade oss (inte illa menat) om vi alltid var så där och vi kom fram till att ja, vi är nog faktiskt så där nördiga 99% av all tid vi spenderar tillsammans! Men det är underbart! Jag saknar verkligen det där!
 
Så nu undrar ni kanske vad är jag besatt och nördar över?
Fotografering, Game of Thrones, Star Trek, böcker, bakad sötpotatis, Star Wars, Harry Potter, yoga, Lord of The Rings, Doctor Who, styrketräning, allt relaterat till Marvel Comics, The Big Bang Theory, Troja, té, frystorkade jorgubbar, DIY / pyssel . . .  Listan kan göras lång ;)
 
 
Så nästa gång någon kallar dig för nörd:
Le och var stolt över att du är en genuin, rolig, ärlig och fantasifull person som har kvar barnsinnet och kan älska av hela ditt hjärta!

Systerfrukost

Matbilder, Vardagligt

Godmorgon!
Jag och Wilma är ensamma hemma just nu då familjen är ute i stugan så vi hjälptes åt att göra en lyxfrukost i morse. Det blev kesoplättar med färsk frukt samt fröknäcke med en laxröra och med kyckling. Var väldigt gott och mysigt! Helt perfekt faktiskt! Resten av dagen ska jag tillbringa med en massa kompisar. Ska bli så kul att träffa alla igen!

Middag och biomys

Vardagligt

Har haft en jättebra kväll vilket har bestått av först middag och sen bio med underbara Emelie och Anna! Vi såg Room vilket var en väldigt bra film. Om ni kommer ihåg så läste jag boken för inte allt för länge sen och verkligen älskade den så har längtat efter filmen! Den var inte lika bra som boken, men det brukar sällan filmer vara, och filmen var ändå verkligen bra!
 
Har ni sett Room?

Underbar gårdag

Vardagligt

 
Hade verkligen en underbar dag igår. Dock var det lite jobbigt på flygplatsen då jag hade lite svårt att ta mig igenom säkerhetskontrollen, min väska blev tvungen att gå igenom den hela tre gånger på grund av mitt proteinpulver som jag tog med, haha! Det är tufft vissa stunder att vara ett träningsfreak! ;) 
 
När jag kom hem blev det i alla fall middag och sen födelsedagsfirande för Wilma. På bilderna ser ni hennes födelsedagspresent. Jag blev verkligen tvungen att köpa Star Wars presentpappret när jag såg det! Tyckte det var för underbart för att inte ha! Under födelsedagsfirandet hörde Sigrid av sig och tyckte att vi skulle följa med ut och lyssna på blues på Savoy. Så vi var ett helt gäng som gick dit, lyssnade på härlig musik och dansade loss. Vi var däremot utan tvekan de absolut yngsta där. De allra flesta var 40+! Men det gjorde inte alls något, var snarare lite roligt att istället för att dansa till den klassiska musiken på klubbar så var det gamla godingar som spelades. Typ ABBA och soundtracket från Grease! Under kvällen fick jag också tillbaka med hemtenta som jag utan tveka hade klarat (hade bara missat en poäng). Så det var så härligt att se!
 
 
 
Men det kändes så skönt att vakna i sin gamla säng igen idag. Har tillbringat hela förmiddagen tillsammans med mina systrar. Vi gjorde smoothie till frukost och satte oss sen i soffan och spelade Lego Lord of the Ring. Nu har jag och Wilma däremot bytt bort spelet till att se andra säsongen av Daredevil. Resten av dagen ska vi bara ta det lugnt innan jag ikväll ska träffa Emelie och Anna och gå på bio. Ska bli så mysigt!
 
Vad har ni för planer för denna lördag?

På väg hem till Luleå

Vardagligt

Arkivbilder på mig och mina systrar från när familjen var på besök i Oktober
 
I skrivande stund sitter jag på Arlanda och fördriver tiden innan jag kl 16:20 landar i mitt efterlängtade Luleå. Ska bli så skönt att komma hem till familjen. Om så endast för en lite längre helg. Bara att få träffa alla igen ska bli så roligt! Jag kommer faktiskt hinna träffa en stor del av släkten redan ikväll då de ska komma över på födelsedagsfirande för min syster. Längtar!!
 
Annars så har jag haft en väldigt bra förmiddag. Hade en föreläsning om att samtala med barn på morgonen vilket var oerhört intressant. Speciellt då jag tänker att jag kommer vilja jobba med våldsexponerade barn i framtiden. Då kommer detta vara så viktigt! För hur ska man förhålla sig till ett barn som har utsatts för våld i hemmet och hur ska man kunna hjälpa det barnet? Hur håller man igång ett samtal? Minst sagt viktiga saker att veta om man ska jobba med det!
 
Och tack så jättemycket till er som tagit er tid att svara på bloggundersökningen! Är så kul att se era svar!

Några små frågor ...

Övriga inlägg

Jag har nu länge velat göra en liten bloggundersökning för att kunna göra min blogg bättre! Har dock inte riktigt vetat hur jag ska göra det på bästa sätt innan jag såg att Amanda hade gjort en med hjälp av google forms. Helt perfekt!
 
Så jag skulle bli jätteglad om ni skulle vilja ta en minut eller två och svara på dessa frågor! Tack!
 
 
Funkar inte formuläret här får ni gärna gå in och svara på det via denna länk!

They grow up so fast

Vardagligt

 
Idag fyller min lillasyster hela 18 år! Det är bara två år mellan oss och jag ser henne på ett sätt som jämnårig med mig, men på ett annat sätt kommer hon alltid vara min lilla lilma - som jag kallade henne då hon föddes. Tyvärr kommer jag inte kunna var med och fira henne idag men direkt efter min föreläsning imorgon ska jag sätta mig på ett flyg hem till Luleå så jag får helt enkelt fira henne då! Jag saknar henne (och hela min familj) väldigt mycket just nu! Jag hade så gärna bara suttit uppkrupen i soffan bredvid henne just nu och nördat över Star Trek, Lord of the Rings eller Star Wars och tryckt i oss Ben & Jerrys och många koppar té! Men det får vi ta i helgen! 
 
Bilden är förövrigt tagen när vi två var i Berlin några dagar här i höstas. Var väldigt roligt med en riktig systerresa med flera dagar där vi bara fick umgås hon och jag eftersom vi ses så sällan nu när jag har flyttat...
 
Men ett stort grattis till dig, Wilma!

Morgonsmoothie

Vardagligt

Godmorgon!
Jag har verkligen sovit som en stock hela natten idag. Efter väckarklockan ringde i morse låg jag och halvsov i en halvtimme till innan jag lyckades ta mig upp. Men det var väldigt skönt! Nu har jag gjort mig en blåbärssmoothie, satt på Buffy the Vampire Slayer och sitter och målar lite. En lugn morgon helt enkelt.
 
Planen för resten av dagen är att först ta mig iväg till gymmet för ett benpass. Sen ska jag åka in till stan och träffa en tjej som jag ska "intervjua" till en skoluppgift jag har. Ska bli jättekul!
 
Har ni sovit gott?

Arbetsytan är på gång

Hem & Inredning

[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4 & Nikkor 18-200 F/3.5-5.6]
 
Nu börjar vår arbetsyta ta sig. Vi hittade, som jag skrev tidigare, ett skrivbord vi gillade under helgen och sen dess har det varit lite småpyssel med att ställa i ordning allt, fixa iron mesh moodboard och lite sådant. Har fortfarande inte riktigt bestämt mig för exakt vad jag vill ha på moodboarden men har tänkt att jag ska skriva ut något peppande citat och sånt. Får fota nya bilder när det är helt klart, men nu är det på gång i alla fall och jag tror det kommer bli jättebra!

Joggning i solskenet

Vardagligt

 
 
Fick hem lite nya träningskläder från Stronger igår!
Invigde de med att köra Acro Yoga tillsammans med Daniel, en bild på det kan ni se på min instagram (fannyfredrica)
 
Vilket fantastiskt väder det är ute idag! Strålande sol och 10 grader varmt. Det känns verkligen som vår! Så istället för att ta mig iväg till gymmet gick jag ut och sprang för att sen köra lite mage här hemma. Var verkligen skönt men också väldigt jobbigt. Jag måste verkligen förbättra min kondition, haha! Annars så ska jag tillbringa resten av dagen med att tvätta och fotografer till lite blogginlägg.
 
Vad har ni för planer för denna onsdag?

Det perfekta vinstället

Hem & Inredning, Samarbeten

[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4 & Nikkor 18-200 F/3.5-5.6]
Tryck på bilderna och kom direkt till produkten
 
Ni kommer kanske ihåg att jag för några veckor sedan skrev detta inlägg om att jag försökte hitta det perfekta vinstället? Och förra veckan ramlade vinstället faktiskt ner i brevlådan från Baradesign. Tyvärr tog det lite lång tid för oss att få upp den på väggen då vi har en betongvägg. Men nu är vi både en slagborr och ett vinställ rikare och här på bilderna kan ni se resultatet! Jag tyckte att det var fint på hemsidan men det var verkligen ännu finare i verkligheten!
 
Vinstället var verkligen superenkelt att sätta upp på väggen och det blev väldigt snyggt om jag får säga det själv. Det känns verkligen som en dekoration samtidigt som det rymms upp till åtta flaskor och är väldigt praktiskt. Så jag är mer än nöjd!
 
Vad tycker ni?

Mitt träningsupplägg

Träning & Hälsa

Om ni inte har förstått det än så älskar jag träning och hälsa! Jag kör gärna ett tugnt och svettigt pass på gymmet, går en lång promenad, paddlar kajak, simmar, kör yoga eller egentligen vilken träningsform som helst. Jag tänkte dock att jag skulle ta och dela med mig lite mer om hur jag har lagt upp min träning.
 
 
 
Jag tränar verkligen i första hand för att må bra och få energi! Känslan efter ett träningspass och att hela tiden känna hur jag blir bättre är verkligen den bästa känslan. Sen ska jag inte ljuga och säga att jag inte tränar för att få en "snyggare" kropp. För det är också en del av träningen. Dock tror jag att det kommer hand i hand. När jag tränar kommer jag må bättre, både psykiskt och fysiskt, och då kommer jag också uppleva att min kropp mer och mer formas som jag vill att den ska se ut. Just nu försöker jag träna sex gånger i veckan. Är inte alla veckor jag har tid för det, men oftast! I alla fall att jag har tid för en powerwalk.
 
Exempel på en vanlig vecka:
Måndag: Kondition + mage
Tisdag: Ben
Onsdag: Axlar, bröst, triceps
Torsdag: Kondition + mage
Fredag: Rygg, biceps
Lördag: Ben alt. kondition + mage
Söndag: Vilodag
 
 
Ett gympass för mig kan ta allt mellan 45 min - 2 timmar, haha. Det beror jättemycket på hur mycket tid jag har och hur min dagsform och energi är. Samt vilken muskelgrupp jag tränar. Till exempel kan jag utan tvekan köra ett två timmars benpass då det är en större muskelgrupp som jag är starkare i. Däremot skulle jag inte orka prestera under ett två timmars gympass där jag tränar bröst. Jag älskar styrketräning just för känslan att känna hur jag blir starkare och orkar mer.
 
De senaste månaderna har jag också försökt lägga in mer kondition in i min träning. Jag tycker att den mesta konditionsträningen är såå tråkig men jag vet att hjärtat är kanske den absolut viktigaste muskeln att träna. Dessutom skulle jag verkligen vilja få en bättre kondition. Så därför försöker jag nu få in det i mitt träningsschema. Oftast kör jag inte mer än 30 minuter om det inte är en powerwalk, då kan jag gå längre tid. Absolut roligaste konditionsformen enligt mig är simning eller HIIT! 
 
 
Sen så ääälskar jag yoga. Så förutom det som står på schemat här över så försöker jag lägga in lite yoga så ofta jag kan. Helst varje dag, om så endast ett kort pass. Tyvärr har jag sällan möjlighet att gå på pass då tiderna på gymmet inte stämmer in med mina föreläsningar plus att de tyvärr oftast blir fullbokade väldigt snabbt! Men yoga går lika bra att köra hemma själv. Jag och Daniel har också, som ni kanske vet, börjat med acro yoga. Vilket är så fruktansvärt kul! Jag älskar det verkligen! Men jag älskar yoga överhuvudtaget. Det gör mig verkligen mer flexibel vilket gör att jag kan utvecklas även i andra träningsformer. Sen är det väldigt avslappnande med yoga efter en lång dag!
 
Brukar ni träna? Vad tycker ni i så fall är roligast?
 
[Bilder från Tumblr]

Livshistoria

Tänkvärt, Vardagligt

 
Har varit en ganska lång dag idag, trots att jag inte började skolan förrän kl 13! Min förmiddag försvann i en blinkning då jag satt och förberedde mig inför eftermiddagen i skolan. I kursen vi läser som heter personlig professionell utveckling hade vi idag i uppgift att prata om vår egen livshistoria. Så på förmiddagen satt jag någon timme och bara kollade på gamla bilder och försökte sätta ihop de till ett bildspel. 
 
Det känns väldigt speciellt att prata om sitt liv bara så där. Visst har man vid tidigare tillfällen berättat om delar av sitt liv för vissa personer. Men att i princip berätta om sitt liv från födsel till idag, både jobbiga och glada saker, känns annorlunda. Ens livshistoria har verkligen påverkat hur man är som person. Det finns verkligen  vissa händelser och vissa personer som har haft en stor påverkan på ens liv. Vissa finns fortfarande kvar, vissa är ett minne blott och vissa är kanske någonstans där mitt emellan, inte riktigt säker på åt vilket håll man är på väg. Men det är väl så livet är?
 
 
 
 

Arbetsyta på gång

Hem & Inredning, Matbilder, Vardagligt

[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4]
 
Jag känner att det blev en hel del matbilder på bloggen idag, haha! Kan dock inte låta bli att skriva några rader om denna nyttiga pizza jag och Daniel gjorde till middag idag! Det "unika" med pizzan är att botten inte är det gamla vanliga brödet utan den är gjord av endast blomkål och ägg! På det hade vi sen krossade tomater, kyckling och pesto. Och det blev verkligen super gott! Speciellt Daniel, som inte tycker om blomkål, blev överraskad över hur mycket det smakar som en vanlig pizza! 
 
[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4]
 
Annars så har vi tillbringat stor del av dagen med att fixa i ordning vår nya arbetsplats. Den är ännu inte riktigt helt färdig men det börjar verkligen ta sig. Tror att det kommer bli jättebra! Nu får ni dock bara se en liten sneak peek innan jag har hunnit fotografera ordentliga bilder!
 
Vi har också hunnit med lite fika hemma hos några vänner nu ikväll. Var verkligen en väldigt trevlig och mysig avslut på veckan! Nu är det dock dags att säga godnatt och krypa ner i sängen. Kram på er! 

Frukost i sängen

Matbilder, Vardagligt

[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4]
 
Överraskade Daniel i morse med att göra vår klassiska söndagsfrukost själv och väckte honom med färdiga pannkakor och té i sängen! Är inte ofta jag vaknar före honom så när jag väl gör det är det bara att passa på att faktiskt göra honom frukost på sängen! ;)
 
Annars så har vi hunnit träna på förmiddagen, blev ingen acro yoga idag dock. Jag är riktigt öm på höfterna och dessutom är vi båda så stela och har träningsvärk i benen efter benpasset. Nu ska vi bara göra oss i ordning och sen ska vi ut och göra lite ärenden. Vi råkade nämligen komma hem med ett skrivbord igår så nu ska vi fixa till arbetsytan lite.
 
Vad har ni för plan för dagen?
 

Acro yoga

Träning & Hälsa, Vardagligt

 
Har verkligen haft en underbar och väldigt rolig förmiddag idag! Jag och Daniel tog oss sovmorgon och efter frukosten åkte vi iväg till gymmet där vi började med att köra 45 min acro yoga. Gick faktiskt riktigt bra för oss och det var verkligen hur kul som helst! När vi var färdiga med yogan körde vi ett vanligt benpass. Jag älskar styrketräning (speciellt benpass) men idag var det faktiskt så mycket roligare att köra acro yoga!
 
Har ni testat acro yoga någon gång?

Hemtenta och lite yoga

Vardagligt

 
Jag känner verkligen att denna vecka endast har bestått av plugg, plugg och mera plugg. Och denna dag är inte något undantag. Jag och Hanna sitter just nu hemma hos mig och skriver för fullt på hemtentan och mumsar på äpple med jordnöts- och mandelsmör. Vi har i princip bara en fråga kvar så vi borde hinna klart idag så att vi får ta helg på riktigt ikväll och bara ta det lugnt.
 
Men vi har faktiskt hunnit med lite mer än bara sitta och plugga. Lyckades övertala Hanna att köra lite yoga med mig så i samband med lunchen körde vi 10-15 minuter. Var verkligen skönt att få mjuka upp kroppen lite! Dessutom fick vi skratta en hel del också då Hanna hade lite problem med vissa positioner. Jag trodde jag var ovig men Hanna var faktiskt snäppet värre ;)
 

En lyxig torsdag

Vardagligt

Jag har haft en underbar torsdag idag! Hade en föreläsning på morgonen och direkt efter det åkte jag in till stan för att möta upp min fina kille för att gå och äta lunch tillsammans. Vi hittade en lunchbufé med sushi och mongoliskt som var väldigt god!
 
Mätta och belåtna efter lunchen strosade vi runt lite och bara njöt av solen som verkligen har värmt idag. Jag satte faktiskt på mig skinnjackan istället för kappan för första gången i år! Men vi har ju i och för sig enligt SMHI fått vår här i Stockholm nu!
 
Sen var det dags för anledningen att vi åkte in till stan och åt lunch. Daniel skulle nämligen skriva teoriprovet för C-körkortet och han klarade det! Väldigt skönt! för honom! Men det känns som att jag har haft en väldigt lyxig dag, så här innan helgen. Och jag behövde verkligen en dag av att bara vara efter en fullproppad vecka med både en massa plugg och aktiviteter...
 
Hur har eran dag varit?
 

Fem av de bästa sakerna med mig

Om mig

 
Jag tänkte att jag skulle haka på Nevnariens utmaning att skriva en lista med saker som jag tycker om med mig själv. Jag tycker att det var ett sådant bra initiativ (!!!)
och är nog något i borde fundera lite oftare över. För att få en liten mental boost! Så detta är min lista:

Min kreativitet. Jag är en väldigt kreativ person och älskar att sitta och pyssla på med olika saker eller så klart - fotografera! Jag tycker också att min kreativitet hjälper mig att tänka outside the box och se saker och ting från en annan synvinkel.

Jag är väldigt empatisk. Är i princip så att om någon annan gråter så gråter jag. Jag försöker alltid sätta mig in i den andras situation och se det ur deras synvinkel. Det gör att jag blir bra på att läsa av andra människor och situationer.

Min grundtanke är alltid att människor är goda i botten. Jag tänker att om jag skulle ha en negativ inställning och alltid tro det värsta om alla skulle jag vara så negativ och spänd hela tiden. Har hellre en inställning där jag ser på människan som goda för att sen bli motbevisad än tvärt om! Kan låta lite naivt men har det hellre så!
 
Jag tror på att vi kan förändra världen! När man ser allt elände som händer i världen just nu tror jag att det är lätt att ge upp hoppet om mänskligheten. Tro mig, jag har tänkt tanken. Men ändå så är jag helt övertygad om att vi faktiskt kan göra världen bättre också! Vi måste bara vara villiga att ta oss an det jobbiga!
 
Min fantasi. Allting blir roligare med lite fantasi, eller hur? ;)


Vad skulle stå på eran lista?

Ett chokladigt försök till att skriva hemtenta

Matbilder, Recept, Vardagligt

[Sony A5100]
 
 
I skrivande stund sitter jag tillsammans med Hanna och skriver på hemtentan. Eller ja, vi sitter snarare och gör allt vi kan för att undvika att skriva hemtenta... En del i detta var att ställa oss och göra raw chokladbollar vilket blev sååå gott! Vi testade oss fram lite och körde helt enkelt färska dadlar, glutenfritt havregryn, hasselnötter, cashewnötter, kakao och kaffe i matberedaren. När vi fått en bra konsistens på smeten så rullade vi bollarna i kokos och sen in i frysen en stund. Måste verkligen säga att detta var godare än vanliga chokladbollar! Blev ett perfekt gott och nyttigt mellanmål och dessutom en pluggpaus! ;)
 
Men nu ska vi nog sitta en liten stund till och sen ska jag iväg till Alvik och lyssna på ett seminarie om våldsamma maskuliniteter och våldförebyggande arbete i Nicaragua! Är en kvinna vid namn Mónica Zalaquett som arbetar med en av Diakonias partnerorganisationer i Nicaragua som är här och pratar. Ska verkligen bli sjukt intressant! Bor ni i Stockholm och är sugna kan ni kolla in seminariet här. Det börjar dock kl 18 så är inte lång tid kvar...
 
 

Lite onsdagsinspiration

Inspiration

fannyfredricainspiration.tumblr.com
 
Nu längtar jag efter varmare väder, sol och stränder, blommor i stora buketter och en massa färgrikmat!

God mat och ett allt för stort paket

Samarbeten, Vardagligt

[Sony A5100]
 
Jag har haft en riktigt bra dag! Började dagen med ett benpass och sen skyndade jag mig iväg till Hanna då jag, Hanna och Linnéa skulle sitta och skriva på hemtentan. Det gick bra för oss! Hann verkligen komma igång så förhoppningsvis hinner jag klart redan nu på fredag även om den inte ska in förrän den 21 mars. Men det är alltid skönt att vara ute i god tid!
 
När jag var på gymmet imorse ringde också min pappa och sa att han var i Stockholm över dagen med jobbet och att han skulle ha några timmar från när han slutade till när han skulle hem till Luleå. Så vi bestämde att vi skulle ses och gå och äta middag efter han hade varit på båtmässan. Så vid 18 mötte jag upp honom på Södermalm och så gick vi till Shanti och åt. Var verkligen jättegott! Var också väldigt roligt att hinna träffa honom även om jag ska hem till Luleå redan nästa vecka!
 
[Sony A5100]
 
För övrigt så var jag och Daniel och hämtade ut ett paket från Baradesign nu ikväll. Var väldigt chockade då vi fick lådan för den var verkligen för stor för innehållet, haha! Ni får dock bara en liten teaser nu så ska jag fota ordentliga bilder i helgen då vi fått saken på plats! ;)

#Varjedag

Diakonia, Tänkvärt

[Bild från Diakonia]
 
8 mars. Internationella kvinnodagen. En fantastisk dag att uppmärksamma allt som görs och har gjorts för jämställdhet. Men det finns en lång lista på ojämlikheter som fortfarande behöver arbetas med. Visste ni till exempel att 100 länder i världen har lagar som bekränsar kvinnors möjlighet att ta de jobb de vill? Att 18 länder har en lag som säger att män kan hindra sin fru från att ta jobb? Att 76 länder har lagar som trakassera och kriminaliserar människor på grund av deras sexulla läggning?
 
Därför bör vi inte jobba med och uppmärksamma jämställdhet en dag, utan varje dag! På bilderna ser ni fyra av Diakonias fantastiska samarbetspartner och vad jämställdhet betyder för dem! Var med ni också, hashtagga #varjedag och berätta varför ni tycker det är viktigt att arbeta med jämställdhet eller dela en av bilderna från Diakonia!

Trötter

Vardagligt

[Sony A5100]
 
Då var en ny vecka igång! Vaknade lite allt för trött för att det skulle vara okej att tvingas upp ur sängen imorse... Men ja, det var inte så mycket mer att göra än att kliva upp från den varma sängen och stressa iväg till först bilverkstan och sen till skolan för en föreläsning. Jag lyckades dock hålla mig vaken hela dagen så det är alltid något! Sen har jag tillbringat resten av dagen med ett långt telefonsamtal med Emelie under en promenad, lite magövningar, yoga och serietittande. Har ändå varit en väldigt bra dag, trots min extrema trötthet.
 
Har ni också varit lika trötta idag?

Nu är det dags...

Vardagligt

Det var verkligen jättekul att så många var intresserade av att få "En vacker dag lämnar jag honom"! Men jag har nu lottat ut (genom random.org) de tre exemplaren och de som har vunnit varsin bok är...
 
Då det bara var Beatrice som har länkat sin blogg hittar ni henne genom att klicka på bilden!
Grattis! Jag har mejlat er då jag behöver er adress för att få böckerna skickade till er!
 
Vill igen tacka alla för all fantastisk respons jag fått på inlägget! Det är så kul att läsa hur många det är som har visat ett intresse för vad våld i nära relationer och det värmer att det känns som att jag har nått ut med mitt budskap till så många!

Aktivisthelg

Vardagligt

 
Jag har verkligen haft två fulla dagar nu. Hela helgen har tillbringats i mälarhöjden på aktivisthelg för Diakonia, missade ni mitt inlägg om Diakonia så hittar ni det här. Har verkligen varit en underbar helg med mycket känslor, det har funnits stunder då hela rummet har suttit och gråtit, men också stunder tårarna bytts till skratt. Det har varit hjärtkrossande berättelser om barn i flyktingläger i Libanon som ställer sig mitt i en skottlossning och säger "skjut mig". Det har varit berättelser om Diakonias helt otroliga samarbetspartners som har gett dessa barn, och vuxna, den hjälp de behöver för att kunna bearbeta deras traumatiska minnen. Då människor där säger att det arbete vi gör i Sverige gör en sån fruktansvärd skillnad. Det har varit så mycket inspiration och känslor att det känns som att man nu kan gå ut och förändra hela världen - och vi tänker försöka också!
 
Men nu är tyvärr helgen nästan över... Jag och Daniel har precis ätit en sen middag. Blev bakad sötpotatis med skagenrör, vilket typ är det bästa jag har ätit i veckan! Älskar bakad sötpotatis! Och nu måste vi åka och hämta en hyrbil i Tumba då vår egna bil ska in till verkstan tidigt imorgon bitti efter att Daniel lyckades bli påkörd här för någon vecka sen...
 
Ps. Vinnarna i utlottningen av böckerna kommer jag presentera imorgon på eftermiddagen. Så har ni fram till 24:00 på er att anmäla er! :)
 
Hur har eran helg varit?

Bananer ingen kommer äta? Frys in dem!

Tips

 
Är ni som mig och älskar bananer? Men de måste i princip vara gröna? Jag är väldigt kräsen när det kommer till bananer. Jag vill ha de hårda vilket innebär att så fort de har blivit för gula eller ännu värre, börjat få bruna prickar så vill jag inte äta dem. Jag är dock inte personen som tycker om att slänga mat så jag tänkte ge er ett litet tips till vad ni kan göra med de bananer som ingen längre kommer äta, nämligen... 
 
...frys in dem! Jag har alltid banan i frysen, jag kan köpa mer bananer än jag kommer hinna äta bara för att de ska bli lite bruna och jag ska kunna slänga in dem i frysen. Allt jag gör när de börjar bli bruna är att dela de i mindre bitar, in i en fryspåse och sen in i frysen.
 
Sen använder jag de framförallt till smoothies och till nice cream! Är helt perfekt då jag alltid har banan som bas och då jag alltid har banan i frysen behöver jag aldrig fundera på om jag har någon mogen banan hemma eller inte!

En liten påminnelse...

Vardagligt

Just nu är jag på aktivisthelg så har inte så mycket tid till att skriva något långt inlägg. Men tänkte att jag skulle ta och påminna er om utlottningen av "En vacker dag lämnar jag honom"! Ni har till imorgon kväll på er att anmäla er, allt som krävs är en kommentar. Det är verkligen en bra bok så missa inte chansen! Ni hittar inlägget här!
 

Diakonia och diakoniaaktivister

Diakonia, Tänkvärt

Vissa av er kanske vet att jag är Diakoniaaktivist då jag lite förstrött brukar nämna Diakonia då och då i mina inlägg.
Två uppkommande fråga är dock ”vad är Diakonia?” och ”vad innebär det att vara diakoniaaktivist?”.
Jag har dock aldrig gett er något riktigt svar på det utan har mer eller mindre bara skjutit upp det.
Men jag tänkte ge er en liten förklaring nu!
 
Om ni inte orkar läsa hela inlägget kan jag rekomendera att se videoklippen lite längre ner i inlägget istället!
 
 
Om Diakonia:
Diakonia är en biståndsorganisation som arbetar i över 30 länder runt om i världen. Fokuset ligger i första hand på långsiktigt bistånd och att jobba med de strukturer som finns i lander. Det gör Diakonia genom att gå in och stötta partnerorganisationer i de länder de är verksamma för att de själva ska kunna ta sig ut ur fattigdom och förtryck. Det av anledningen att Diakonia tror på att det är invånarna i landet som själva vet bäst vad som behövs göras i landet.

Diakonia arbetar med fem temaområden - mänskliga rättigheter, demokrati, social och ekonomisk rättvisa, jämställdhet samt konflikt och rättvisa - och stöttar drygt 400 lokala organisationer som arbetar med dessa frågor i sina hemländer. Dessa eldsjälar har verkligen förvandlat sin ilska till drivkraft och har uppnått så mycket, även om mycket arbete fortfarande finns kvar att göra. Till exempel har vi Ghada Abdel Raof som jobbar mot kvinlig könsstympning i Egypten.

Jag valde att engagera mig för Diakonia just för vad organisationen står för. På träffen vi hade i måndags gjorde diakonias jämställdhets rådgivare, Jenny, en liknelse om en läckande vattenkran. Om andra organisationer försöker fånga upp vattnet i en stor skål försöker Diakonia hitta problemet bakom, och stänga av kranen. Detta är något jag tror väldigt starkt på!

- vill ni veta mer om Diakonia kan ni trycka här -

En video om Diakonia & en video om att vara aktivist

Om diakoniaaktivister:
Känner du att du vill vara med och göra en förändring i världen kan att bli diakoniaaktivist vara något för dig. Just nu finns det fyra grupper där jag själv är med i Stockholmsgruppen (det är också superenkelt att starta nya grupper)! De flesta grupperna träffas en gång varannan vecka och består av framförallt studenter. Många har någon anknytning till kyrkan men det finns många som inte alls är troende också. Det är alltså inget "krav" att vara kristen utan det spelar ingen roll vilken religion man tillhör, eller inte tillhör.

Vad gör då diakoniaaktivister? Vi arbetar framförallt med att sprida information och få människor i Sverige att uppmärksamma och ställa krav på till exempel våra politiker. Det kan vi exempelvis göra genom olika kampanjer. 2014 hade vi en kampanj om skatteflykt - om ni har dålig koll på vad skatteflykt är rekommenderar jag er att se detta youtube-klipp som beskriver det väldigt bra! Då var jag och några andra i aktivistgruppen ute i klasser på gymnasiet och berättade vad skatteflykt innebär plus att jag uppmanade de att skriva på en namninsamling (som den gång var i form av ett spel) som vi sedan överlämnade till regeringen. Jag fick också chansen att fråga Jan Björklund [L] om skatteflykt där hans svar ungefär blev ”jag måste tyvärr säga att jag inte är insatt i det ämnet”. Detta, att våra politiker inte ens vet var det handlar om är en väldigt viktig anledning till varför vi måste prata om dessa ämnen! Pratar man med människor i andra länder säger de att det vi i Sverige kan göra är att påverka politiken, för då vi påverkar politiker och människor i Sverige så märks det också där!

Varför bli just diakoniaaktivist? Förutom allt bra Diakonia står för så är det verkligen sjukt kul att vara diakoniaaktivist! Förutom att jag får känna att jag gör skillnad och får träffa så intressanta människor så lär jag mig väldigt mycket! Varje termin har vi så kallade aktivisthelger (ska på en imorgon, jippi!!) där vi träffas från alla aktivistgrupper, lär oss om nya saker, får ta del om framtida kampanjer och så mycket mer. Man brukar vara så sjukt motiverad och peppad efter dessa helger! Nästan så att det känns som att man kan förändra hela världen, haha! Förutom dessa träffar är vi varje sommar ut på festivaler runt om i landet där vi pratar om Diakonia och våra kampanjer.

Att vara diakoniaaktivist ska heller inte kosta någonting! Det arbete vi som aktivister gör är så viktigt och det ska inte spela någon roll vad man har för ekonomi om man ska kunna vara med eller inte. Därför står Diakonia för till exempel mat och boende vid behov under aktivisthelgerna!

- vill ni veta mer om diakoniaaktivister kan ni trycka här -
 
[Bild från Diakonia]

Var hittar du Diakonia?
Om ni tänker på det så kommer ni se att Diakonia kommer dyka upp och synas mer och mer. Bland annat är det inte allt för ovanligt att se anställda på Diakonia på nyheterna. Diakonia finns också på ett antal olika sociala medier:

Hemsidan
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram @diakonia_sweden
Diakoniaaktivisters instagram: @diakoniaaktivister

Jag hoppas att ni blev lite klokare av detta inlägg och att ni känner att ni vill vara med och göra skillnad! Har ni några frågor så är ni så välkomna att fråga!
Har ni hört talas om Diakonia tidigare?

Träning och grön smoothie

Träning & Hälsa, Vardagligt

[Sony A5100]
 
Trots att det regnar och är allmänt trist väder ute idag så är jag på bra humör! Har kört ett kort men högintensivt axelpass, med lite inslag av triceps, på gymmet på förmiddagen, det kändes sjukt tugnt men är så skönt nu när det är gjort! Men nu har jag gjort mig en smoothie som jag tänker dricka framför Buffy the Vampire Slayer. Sen blir det att svara på lite mejl. I smoothien har jag grönkål, banan, några bitar mango, mjölk, lite grekisk yoghurt, citronsaft och chayennepeppar. Tycker om att ha lite hätta i mina smoothies så då är chayannepeppar supergott!
 
        
Stairmaster stepmill 5 min
[Denna maskin har jag såå gärna velat testa länge nu men inget gym jag har tränat på har haft den. Så tror ni jag blev något glad då jag kom till gymmet igår och såg att de köpt in en som de ska testa nu ett tag framöver!! Den var dock sjukt jobbigt, men jag älskar den!]
 
Militärpress 10 kg (15x1), 15 kg (8x2), 20 kg (5x1)
Arnold- till hantelpress 6 kg (6x3)
[Jag kör en Arnoldpress upp till toppläge, går över till en vanlig hantelpress och sen tillbaka till Arnoldpress]
‣ Triceps pushdowns med rep 25 kg (8x3) Superset
‣ Upprätt rodd i kabelcross 15 kg (8x3) Superset
Triceps pushdowns med stång 35 kg (8x3)
‣ Lateral raises i maskin 15 kg (8x3)
[Med paus i toppläge]
‣"Rita cirkel"-axelövning 3 kg hantlar(8x3) Superset
[Har verkligen inget namn för denna övning, men att köra den tillsammans med raise front så bränner det!]
‣ Raise front 5 kg viktplatta  (8x3) Superset
[Gå så långsamt ner som möjligt]
 
Jag är verkligen dålig på namn på övningar och är expert på att blanda svenska och engelska namn, så hoppas att ni ändå förstår vilka övningar jag menar ;)
 
 

Tråkigt men ändå fint

Djur & Natur, Vardagligt

[Sony A5100]
 
Idag är det verkligen tråkigt väder ute... Borta är både vintern och vårkänslorna och istället känns det som höst igen. Bilderna här över är tagna vid min skola där det verkligen bara var grått och disigt. Det är ändå fint på något sätt, åtminstone på bild. Men just nu vill jag verkligen bara ha vår och värme! Det väder som var idag gör mig tyvärr väldigt trött...
 
Förutom att jag har kämpat mot tröttheten idag så har jag tillbringat förmiddagen med en föreläsning i kriminologi. Jag tycker verkligen att det är ett intressant ämne så var en rolig föreläsning! Nu ska jag strax åka iväg till gymmet och köra lite kondition och mage. Känns väldigt skönt att få träna och förhoppningsvis kommer jag piggna till lite av det! 
 
Hur har eran dag varit? Har ni också lika tråkigt väder?

Hitta mig på andra ställen

Om mig

 
 Instagram 
@fannyfredrica
Vardagsbilder och lite sånt
 
@fannyedfastphotography
Mitt lite mer officiella konto med mina fotografier
 
Tumblr
fannyfredrica.tumblr.com
Bara mina bilder
 
fannyfredricainspiration.tumblr.com + blackwhite-page.tumblr.com
Andras bilder som inspirerar mig
 
Pinterest
pinterest.com/fannyfredrica/ 
 
Snapchat
@fannyfredrica
Brukar vara dålig på att lägga till bilder på my story men försöker bli bättre ;)
 
Spara

Ett stort tack!

Tänkvärt

Jag vill säga ett stort TACK till er alla för all respons jag fått på mitt inlägg om våld i nära relationer! Tack för era vänliga ord, men framförallt tack till alla som valt att dela med sig av sina egna erfarenheter och tankar, både i kommentarerna, via formuläret eller via andra sätt tagit kontakt med mig! Alla kärlek till er! <3
 
Detta var vad ni svarade i det lilla formuläret i slutet av inlägget...
 
Jag skrev inlägget med hopp om att verkligen sprida ämnet, få personer att uppmärksamma och prata om det! Tycker därför att det var extra kul hur många det var som var in och läste inlägget. Jag tycker dock inte att vi ska stanna där, utan skriv själva om ämnet, dela det! Ju fler som uppmärksammar det desto bättre! Ju fler som vågar ställa en direkt fråga kan faktiskt rädda liv. Ibland krävs den där raka frågan för att man ens ska kunna hitta en öppning till att berätta. Så prata om det, sprid ämnet och våga fråga!
 
I inlägget skrev jag ingenting alls om vilken koppling jag själv har till våld i nära relationer. Jag har tack och lov själv aldrig upplevt något! Jag har växt upp i, och har fortfarande, ett lugnt och tryggt hem och kanske just för jag har den bilden av att leva utan att behöva vara rädd och bara få mötas av villkorslös kärlek så vill jag att alla ska få ha det så! Jag började intressera mig för våld i nära relationer ungefär under högstadiet. Det var efter att min mamma, som är socionom, gick en utbildning i Alternativ till Våld vilket är en gruppbehandling för våldsutövare, som jag började lära mig mer om ämnet. Efter det, och då speciellt under gymnasietiden, fördjupade jag mig ännu mer i ämnet. Det slutade med att jag skrev mitt gymnasiearbete om behandling för barn som under sin uppväxt bevittnat eller själva blivit utsatt för våld i hemmet. Nu läser jag själv till socionom och skulle i framtiden vilja jobba just med våldsexponerade barn! Jag tycker att barnen ofta glöms bort, men det är så viktigt att när man pratar om våld i nära relationer också gör det ur ett barnperspektiv. Barnen ser, hör och märker så mycket mer än man tror! Och det påverkar dem. Det kanske ska vara nästa inlägg jag skriver om ämnet. Ett inlägg om barnens sida! Skulle det finnas ett intresse för det? Vi får väl se vad som händer... ;)
 
Om ni nu har läst detta och undrar vilket inlägg jag menar så hittar ni det inlägget här  !

Vaknade till en inställd föreläsning

Vardagligt

[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4]
 
Godmorgon!
Jag vaknade klockan sex i morse, tog mig fruktansvärt trött upp ur sängen och skyndade mig att laga både frukost och lunch. Tog en halvtimme och sen fick jag meddelande om att föreläsningen jag skulle på klockan nio hade blivit inställd på grund av sjukdom. Så istället för att nu sitta på pendeln på väg till skolan sitter jag nedbäddad i sängen, dricker min andra kopp té för dagen och ser serier och funderar på vad jag ska göra av de nu extra timmarna jag fått på dagen. Jag ska i alla fall börja med att läsa igenom alla eran respons på senaste inlägget!
 
[Nikon D7000 + Nikkor 50 f/1.4]
 
Har ni haft en mysig morgon?

Vågar du prata om det? Vågar du fråga?

Böcker, Samarbeten, Tänkvärt

Idag tänkte jag ta upp ett väldigt viktigt ämne med er, så förbered er på ett långt inlägg även om jag idag endast kommer nudda vid ytan! Nu under bokrean köpte jag ”En vacker dag lämnar jag honom” och det tog inte många timmar innan jag hade läst ut den. Det var verkligen en bok som berörde mig djupt och jag känner att det är viktigt för mig att uppmärksamma den!

Boken är en sann berättelse om författaren, Maria Blomqvists, liv. Ett liv där det onormala har blivit normalt. Där gränsen mellan kärlek och förtvivlan och rädsla inte är långt ifrån varandra. Det är en historia om hur det är att leva i en relation med en man som är våldsam. Om att tappa greppet om sig själv och om svårigheten att inse att den enda vägen ut är att lämna honom. Det är också en bok som visar på svårigheten för människorna i ens omgivning att greppa händelserna.

[inte mina bilder]

Vad är våld i nära relationer? Med det menar man att man lever i ett förhållande som präglas om psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt våld. Det kan vara att ens pojkvän använder ord som hora, subba och på olika sätt trycker ner en verbalt. Det kan vara rent fysiskt våld som slag och sparkar. Eller så kan det vara sexuellt våld där han tvingar sig på dig, tvingar dig till saker du inte vill. Men det kan också handla om att du som barn växer upp och ser hur din pappa är våldsam mot din mamma. Majoriteten av de som utsätts för våld i nära relationer är kvinnor. Därför kommer jag i detta inlägg referera den våldsutsatta till kvinnor. Det är dock värt att poängtera att även män är utsatta och att det då framförallt handlar och psykiskt våld!
 
Tyvärr är våld i nära relationer så mycket vanligare än vi tror! Man kan räkna med att var tredje kvinna i världen någon gång under livet utsätts för fysiskt eller sexuellt våld [källa]. Det innebär alltså att ställer du dig på gatan och räknar antal kvinnor som passerar räcker det med att räkna till tre så har du stött på någon som är utsatt. Det är sjuka siffror…

Men hur mycket pratar vi om våld i nära relationer egentligen? Hur mycket vet vi om det? Jag tror på att vi måste prata mer om vad våldet innebär och gör för alla inblandade. Det absolut viktigaste att komma ihåg är att våldet alltid är en ensidig handling och att ansvaret ligger på våldsutövaren! Vad han än säger så är inte DU orsaken bakom våldet. Du får honom inte att bli våldsam! Du förtjänar inte att bli utsatt för våld! Ansvaret ligger på honom! Det är också viktigt att komma ihåg att blir du utsatt för våld är den enda lösningen att lämna honom! Det är lätt att tänka att våldet bara är en engångshändelse, att det inte kommer hända igen eller att det hade kunnat vara värre. Men sanningen är den att det händer inte bara en gång, oftast upprepas det om och om igen.
 
[inte mina bilder]

Som person som står utanför är det också viktigt att våga fråga vid den minsta misstanke om våld! Fråga ”hur är det egentligen?” eller ”är du utsatt för våld i din relation?”. Visa att du finns där och att din kompis kan berätta för dig om det är något som händer! Våld i nära relationer är verkligen en stor familjehemlighet som man inte pratar om utanför hemmets väggar. Man skäms för det som händer eller tror inte på att någon skulle lyssna och ta en på allvar. I många fall kan det vara så att den våldsamma partnern har varit så kontrollerande att man helt har tappat kontakten med både familj och vänner. Man kanske inte har någon att anförtro sig till då. Så även om du är en nära vän, familjemedlem, arbetskollega, chef, läkare eller egentligen vem som helst - FRÅGA! Den där lilla frågan kan göra så stor skillnad. Det kan vara den frågan som får en att berätta om ens en smula av allt man har varit med om. Men ta inte på dig vatten över huvudet och agera terapeut. Visa att du finns där och uppmana personen att söka hjälp. Oftast bär denna person med sig så djupa sår att hon kan behöva professionell hjälp. Huvudsaken är att du vågar bryta tystnaden utan att lägga skuld och skam på kvinnan! Det är lätt att säga "det är bara att lämna honom", med det är väldigt mycket svårare att verkligen göra det. Så tänk på det!

 
Vill ni veta mer? Jag har som jag skrev i början av inlägget bara nuddat vid ytan. Det för att detta inlägg inte skulle bli längre än det redan är. Jag har till exempel inte ens nämt hur våld påverkar barnen som bevittnat det... Jag kan dock starkt rekommendera er att gå in och läsa på >> Våld mot Nära <<. Det är en fantastiskt bra hemsida där du verkligen kan få så mycket information. Både om du själv är våldsutsatt, närstående eller är den som utför våldet. Hemsidan har en ”panikknapp” som gör att du snabbt kan lämna hemsidan och dölja besöket. För dig som bor i Norrbotten finns det också där en samlad lista på var du kan få hjälp.

[Sony A5100]

I samband med detta inlägg har jag också fått äran att lotta ut hela tre upplagor av ”En vacker dag lämnar jag honom” i samarbete med bokförlaget bakom boken! Jag rekommenderar er verkligen att läsa denna bok då den verkligen är fantastiskt och visar en sådan äkta och upplysande bild av hur det är att leva med våld i nära relationer. Vare sig ni själva har någon slags anknytning till våld i nära relationer eller inte så tror jag att alla borde få bättre insikt i vad det innebär. Allt ni behöver göra för att vara med i utlottningen är att kommentera att ni vill vara med! Jag kommer presentera vinnarna på söndagkväll! (Ange gärna din mejladress eller blogg så att det blir lättare för mig att kontakta dig)
 
 
Slutligen vill jag avsluta detta inlägg med att fråga er hur är det egentligen? Har ni varit eller är ni utsatta för våld i nära relationer? Detta lilla formulär här under är helt anonymt. Ni kan svara där om ni vill. Eller låta bli. Ni får också gärna dela med er om era tankar i kommentarerna eller mejla mig [fannyfredrica.blogg@hotmail.com].
Ni är fantastiska personer som förtjänar det bästa i livet, vad som än händer, kom ihåg det! <3
 
 
Skapad med SurveyMesh

Spännande saker pågång

Vardagligt

[Sony A5100, bild från helgen]
 
Idag har jag en ledig dag vilket känns så skönt! Har tillbringat förmiddagen med att tvätta och nu efter lunch ska jag träna och sen plugga lite. Blir en dag att göra allt sånt här som man måste göra. Jag har också lite blogginlägg att förbereda. Har bland annat ett väldigt viktig inlägg pågång som dessutom kommer innehålla en liten utlottning! Så det får ni inte missa! ;)