Fototips - fotografera månen

Fototips

Det är fullmåne denna söndag så tänkte dela med mig av lite tips på hur man får bra bilder på månen!
 
 
Utrustning
- Använd ett objektiv med zoom, helst ett långzooms objektiv som 70-300 för att kunna komma så nära månen som möjligt.
- Använd stativ, bilder blir alltid skarpare om man använder ett stativ så enkelt är det. Men har ni inget så är inte det världens undergång, ni kan få skarpa bilder utan ett stativ men jag rekomenderar verkligen att man äger ett!
 
Inställningar
Nu är ni ju ute och fotar sent på kvällen medan det är mörkt ute och det självklara i de flesta stunderna är att ha en så stor bländaröppning, längsta slutartid och högsta iso som möjligt för att bilderna ska bli nog ljusa. Nu ska ni däremot tänka precis tvärt om! Månen är extremt ljus, har ni en stor bländaröppning osv kommer därför månen bara se ut som en stor ljusklump på himlen, ni får inte med några detaljer! Nu vill ni begränsa ljuset som kommer in i kameran.

- Ställ in en väldigt liten bländaröppning, tex f/20. Man vill ha mycket i bilden skarpt och samtidigt hindra mycket ljus att komma in i objektivet
- Slutartiden bör ligga på runt 1/350 just för detaljerna i månen ska komma fram.
- ISO't bör också vara ganska lågt, ni behöver inte ljusa upp bilden genom iso't utan håll det lågt för att minska brus. Försök hålla er på iso runt 100-640.
 
(Märker ni sen att bilderna blir för mörka kan ni välja en lite större bländaröppning, längra slutartid eller högre iso.)
 
 
Fokus
Ställ också in kameran på manuell fokus! Eftersom månen bara är en stor "ljusklump" och himlen är helt svart brukar kameran få problem att ställa in fokusen, det finns som inget att fokusera på. Ställ därför in kameran på manuell fokus, välj en fokuspunkt vid månen och fokusera.
 
Redigering
Hur ni vill redigera bilden sen är helt upp till er. Jag brukar bara öka kontrasten och skärpan lite samt ibland fixa vitbalansen, för att få månen riktigt vit/grå inte gulaktig, i camera raw. Oftast beskär jag bilden också!
 
Övrigt
Något annat man kan tänka på är var i bilden man placerar månen, personligen tycker jag att bilden blir mer intressant om månen inte är placerad i mitten av bilden utan i ett hörn. Men testa er fram och se vad ni själva tycker. Ta många bilder helt enkelt med olika inställningar osv. Ett till tips är att sätta på sig varma kläder, det är inte kul att stå ute och frysa och jag vet inte hur det är hos er, men här i Luleå är kvällarna iskalla!
 
Hoppas det här hjälpte er lite, om vädret tillåter er gå ut och fota månen på söndag, testa vad ni just har lärt er och ha kul! Har ni fått några bra bilder på månen efter det, skicka gärna en länk så jag får gå in och kolla hur dem blev! :) Lycka till!
Julia Sundqvist - Fotoblogg

ah, super! det ska jag absolut testa! :DHanna Håkansson [ Only Photo's ]

Ja verkligen !:DDenniswEx


[url=http://купить-часы.укр/content/21-nedorogie-chasy-universalnye-khronometry-dlya-zhensshin-i-muzhchin]Недорогие часы – универсальные хронометры для женщин и мужчин[/url] купить в Украине в интернет-магазине с доставкой наложкой

[url=http://купить-часы.укр/][img]http://купить-часы.укр/img/m/22-manufacturer_default.jpg[/img][/url]KORT INFORMATION:
Design och foto:
» Jag har gjort min design själv
» Jag redigerar mina bilder i Camera raw och Photoshop CS6
» Läs om min kamerautrustning HÄR


Övrigt:
» Du kan alltid mejla mig om det är något, svarar så fort jag kan! -> fannyfredrica.blogg@hotmail.com
» Snälla, läs inlägget innan du frågar vad jag har gjort idag osv.
» Kommentera snällt! Både mot mig och andra som har kommenterat!


Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (syns ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0