Frusen i Kalix

Vardagligt

Godmorgon! Trots att det typ är lunchtid just nu men...
 
Sitter just nu hos Solvei i Kalix, tog bussen till henne igår kväll och fick stå ut med att sitta och titta på hennes bandyträning i kylan. Nej men det var faktiskt ganska kul att se, det enda som var jobbigt var att jag faktiskt frös, det var inte iskallt i ishallen! Jag vet.. konstigt va? När vi sen kom tillbaka in till värmen och jag hade tinat upp hade vi myspys med film, glass, blåbär och choklad.
 
Nu sitter vi och pluggar, eller ja, Solvei pluggar och jag bloggar. Fast jag borde också plugga, måste skriva klart en novellanalys i svenskan så det är väl bara att sätta igång nu då...
 
Solveis kommentar: "Ja, men jag hade ju faktiskt tjocksockar och varmtröja i trunken som du hade kunnat låna igår!"
 

Trött, blöt och frusen

, Vardagligt

Det här har inte varit min bästa dag den senaste tiden direkt, fast inte den sämsta häller dock. Det har spöregnat hela dagen, sånt här väder när man bara vill ligga under täcket hela dagen, dricka te och kolla på film. Inte tvinga sig iväg till skolan och sen sitta där lite lagomt trött, blöt och frusen.
 
Och jag har varkligen varit just trött, blöt och frusen hela dagen. Min säng ville inte att jag skulle lämna den, så gott som sov på historialektionen, har suttit invirad i min halsduk med en take away mugg med te i händerna och betalat priset av ett par blöta fötter för en höst-/vinterjacka. Men jag har trots det varit glad! 
Juste stillade min fotoabstinens igår med att fota min otroligt gulliga lillasyster. Blev några bra bilder när hon faktiskt lyckades stå still. ;)
 

Fototips - fotografera månen

Fototips

Det är fullmåne denna söndag så tänkte dela med mig av lite tips på hur man får bra bilder på månen!
 
 
Utrustning
- Använd ett objektiv med zoom, helst ett långzooms objektiv som 70-300 för att kunna komma så nära månen som möjligt.
- Använd stativ, bilder blir alltid skarpare om man använder ett stativ så enkelt är det. Men har ni inget så är inte det världens undergång, ni kan få skarpa bilder utan ett stativ men jag rekomenderar verkligen att man äger ett!
 
Inställningar
Nu är ni ju ute och fotar sent på kvällen medan det är mörkt ute och det självklara i de flesta stunderna är att ha en så stor bländaröppning, längsta slutartid och högsta iso som möjligt för att bilderna ska bli nog ljusa. Nu ska ni däremot tänka precis tvärt om! Månen är extremt ljus, har ni en stor bländaröppning osv kommer därför månen bara se ut som en stor ljusklump på himlen, ni får inte med några detaljer! Nu vill ni begränsa ljuset som kommer in i kameran.

- Ställ in en väldigt liten bländaröppning, tex f/20. Man vill ha mycket i bilden skarpt och samtidigt hindra mycket ljus att komma in i objektivet
- Slutartiden bör ligga på runt 1/350 just för detaljerna i månen ska komma fram.
- ISO't bör också vara ganska lågt, ni behöver inte ljusa upp bilden genom iso't utan håll det lågt för att minska brus. Försök hålla er på iso runt 100-640.
 
(Märker ni sen att bilderna blir för mörka kan ni välja en lite större bländaröppning, längra slutartid eller högre iso.)
 
 
Fokus
Ställ också in kameran på manuell fokus! Eftersom månen bara är en stor "ljusklump" och himlen är helt svart brukar kameran få problem att ställa in fokusen, det finns som inget att fokusera på. Ställ därför in kameran på manuell fokus, välj en fokuspunkt vid månen och fokusera.
 
Redigering
Hur ni vill redigera bilden sen är helt upp till er. Jag brukar bara öka kontrasten och skärpan lite samt ibland fixa vitbalansen, för att få månen riktigt vit/grå inte gulaktig, i camera raw. Oftast beskär jag bilden också!
 
Övrigt
Något annat man kan tänka på är var i bilden man placerar månen, personligen tycker jag att bilden blir mer intressant om månen inte är placerad i mitten av bilden utan i ett hörn. Men testa er fram och se vad ni själva tycker. Ta många bilder helt enkelt med olika inställningar osv. Ett till tips är att sätta på sig varma kläder, det är inte kul att stå ute och frysa och jag vet inte hur det är hos er, men här i Luleå är kvällarna iskalla!
 
Hoppas det här hjälpte er lite, om vädret tillåter er gå ut och fota månen på söndag, testa vad ni just har lärt er och ha kul! Har ni fått några bra bilder på månen efter det, skicka gärna en länk så jag får gå in och kolla hur dem blev! :) Lycka till!

Abstinens...

, Porträtt & Människor, Vardagligt

Jag har världens fotoabstinens just nu! Vill så gärna fota någon i studion men det är så himla svårt då jag inte har någon att fota... life is hard! Förhoppningsvis hittar jag någon att fota i veckan i alla fall, annars vet jag inte vad jag gör!
 
Jaja, nu ska jag i alla fall gå ut på en promenad tror jag bestämt. Känner att jag behöver det för att rensa huvudet lite! Det gäller bara att sätta på sig varma kläder, hösten är verkligen här nu men jag klagar inte! Älskar hösten! 
 
 
 

En massa gif's bara för att jag älskar den här filmen!

Övriga inlägg

Blogg.se + instagram!

Vardagligt

Hej på er!

Jag vet att uppdateringen är sämst just nu, och jag vet hur många av er som vill att jag ska blogga vilket verkligen värmer! Jag VILL faktiskt blogga också men det känns så himla tråkigt att blogga då jag inte har photoshop och inte kan lägga in bilder. Men nu har ju blogg.se gjort något med Instagram vilket är jättebra då det blir jätteenkelt att lägga in bilder som man har lagt upp på Instagram! Så nu kommer det väl dyka upp lite mer inlägg med bilder från instagram.
 
Men jag måste verkligen fixa photoshop till datorn under veckan som kommer! Klarar mig inte utan det! Men men! Nu sitter jag och Julia i min säng med varsin dator i knät och gör en bloggdesign till henne. Hon har gjort en ny blogg så nu börjar vi om från noll. :)
 

Fredagsstorm

Vardagligt

Godmorgon alla morgonpigga människor!

Jag har faktiskt varit vaken i drygt en timme nu. Jag vaknade av mig själv strax före åtta och kunde verkligen inte somna om av någon anledning! Men känner mig ändå väldigt pigg! Jag har väl helt enkelt blivit van vi att vakna tidigt. Dock så ligger jag kvar i sängen, rädd för att gå upp för att det är så kallt medan sängen är varm och skön!

Är i alla fall i stugan just nu. Kom hit igår kväll till en storm! Det var rejält högvatten, nog högt vatten för att vår stenpir var täckt med vatten och bryggan i den "stora" hamnen var i nivå med vattnet. På det så blåste det riktigt mycket så vågorna var enorma och det skvätte vatten överallt (så om man stod för nära fick man sig en dusch). Jag satte på mig stövlar och någon slags regnrock och sen begav jag mig ut, höll på att blåsa bort dock, bara för att ta mig till hamnen och se detta.

Men det var riktigt häftigt att se! Tyvärr var det så mörkt ute att jag inte kunde ta några bilder...