5 säkra tips för att få bättre bilder

Fototips

 
- Fota i Raw: Fotar du i Raw-format så är det betydligt lättare att redigera bilderna sen. Nackdelen med att foto i Raw är att alla bilder måste redigeras. Men får du en bild som till exempel blev mycket mörkare än vad den såg ut att vara i kameran men som du annars blev nöjd med eller vill ha kvar som minne så kan du ganska enkelt ljusa upp den i till exempel Camera Raw till Photoshop.

- Lek med bländartalet: Bilder kan bli mycket intressantare om bakgrunden är suddig och en liten detalj är det som ligger i fokusen. Har du också ett lågt bländartal när du fotar natur eller porträtt utomhus kan du också få riktigt fin bokeh. Titta dig bara runt omkring och leta efter till exempel ett träd med solen bakom lövverket, ställ in kameran på det lägsta bländartalet ditt objektiv klarar och fota. Det är bara att testa dig fram tills du får en bra bild.- Använd stativ: Ingen bild är en bra bild om den är suddig. Är det till exempel mörkt ute så behövs det oftast en längre slutartid, men med en längre slutartid måste kameran vara extremt still för att bilden ska bli skarp. Använder du ett stativ då så är kameran just det, still. Har du inte ett stativ då så försök hitta saker i din omgivning som kan fungera som alternativ. Det kan exempelvis vara ett träd som du lutar kameran mot, ett staket, en bänk, ett bord, en trave med böcker eller liknande.

- Använd reflexskärm: Vid porträttfotografering är det nästan ett måste att ha en reflexskärm. Modellens hud ser mycket jämnare och mjukare ut om du har en reflexskärm. Ringar under ögonen minskas och ögonen blir också skarpare och ljusare. Du har också mer kontrol över hur ljuset faller med en reflexskärm. Satsa på att köpa en 5 i 1 reflexskräm så är du beredd för alla möjliga väder.

- Fokus: Tänk på var du väljer att sätta fokusen på bilden. När du fotar porträttbilder så tycker jag att fokusen bör ligga på ögonen. För mig är oftast ögonen det första jag tittar på och är ögonen inte skarpa mister bilden mitt intresse.Jag hoppas att de här småtipsen hjälper er! Lämna gärna en kommentar och säg vad ni tycker, har ni något tips så säg också gärna till.

- Alla bilderna är tagna med Nikon D3000 + Nikon 35 f/1.8. På sista bilden är det Alva.
 

RSS 2.0